expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 25. lipnja 2015.

Vedad Ibišević: Vranješeva tetovaža je uvreda za sve navijače, ali ne želimo frku u ekipi




Vedad Ibišević je šampion profesionalnosti! U desetak godina reprezentativnog staža, u mladoj, potom u A timu, nikad nije bio u epicentru afera, nikad i nikome nije davao povode za ekscese. Kada je harao bundesligaškim terenima ostao je isti, čvrsto na zemlji. Nije se promijenio ni nakon historijskih golova u Litvaniji i Brazilu. Nije dizao glas kada su ga selektori bespotrebno držali na klupi, ali se borio i uvijek podsjećao na neke kojih nema u reprezentaciji. Uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Brazil suptilno, kako samo takve veličine znaju, podsjetio je na pomalo zaboravljenog saigrača, piše Avazov Sport.



Protiv Grčke obje utakmice odlično je odigrao Adnan Zahirović. A, Grcima smo uzeli šest bodova, pojačao je Vedo svoje zauzimanje za svestranog Zahirovića.
Hvalio je, kada je trebalo Ervina Zukanovića, Tonija Šunjića, Seju Salihovića, Edina Višću i druge… Njegova riječ ima težinu. Historijske golove u Kaunasu i na brazilskoj Marakani nikad nije koristio kao pritisak na selektore. Naprotiv, sportski je prihvatao klupu. Koja je najviše iritirala navijače.
Ibišević je jedini igrač koji je pristao javno, jasno i glasno kazati svoj stav o „slučaju Vranješ“.
Na kratko su mu novinari Avazovog Sporta prekinuli odmor, gdje s porodicom koristi „ferije“. Pristao je govoriti o svojim planovima, reprezentaciji, o saigračima…

Nismo pravili frku
Tri dana prije utakmice kada je „osvanula“ sporna tetovaža, Vi ste imali svoj stav, ali niste ništa komentirali. Kazali ste, „Nemoj ništa pitati! Ako bih rekao šta mislim ne bi valjalo. Sada je najvažnije da pobijedimo Izrael“! Kako sada hladne glave razmišljate o tetovaži Ognjena Vranješa na kojoj su granice RS, potom sat?
– Prvo i prvo, sve što ja kažem to je moje i samo moje mišljenje. To što je Vranješ uradio je uvreda za sve iskrene navijače. Za sve ljude koji vole ovu državu- kaže Ibišević na početku intervjua za Avazov Sport.
Kako se to komentiralo u svlačionici?
– Bio je to šok, iznenađenje, skandal… Barem kako ja to doživljavam. Niko od igrača nije pravio frku, jer smo bili svjesni važnosti utakmice. Mislim da je on pričao s ovima iz saveza kako da se to prevaziđe. Ognjenova tetovaža je skandal, ali nije bilo osude iz svlačionice jer nam je bila najvažnija pobjeda.
Znate li razloge zašto se odlučio za takav potez?
– Ne znam iz kojih je razloga Ognjen to uradio, ali potpuno razumijem reakciju navijača. To što je uradio velika je uvreda za navijače, za BiH. Vranješ je objeručke prihvaćen u reprezentaciji. Kao i svi mi. Prihvatili smo ga svi, pogotovo navijači. Reprezentacija mu je sve dala, kao ostalima. Ne znam da li je to uradio iz gluposti, kako je rekao ili nekih drugih razloga, ali nije u redu.
Tetovaža je kasnije „prekrivena“ novom…?
– Ja i to mogu da razumijem što se pokušao izvaditi, ali bilo je kasno. Nije fer prema navijačima. Svi su ga prihvatili, podržavali ga, a on izađe s ovim. Ne možeš misliti samo na sebe. Moraš voditi računa i o osjećajima drugih. Svi mi, pa i Vranješ imamo odgovornost da se ponašamo fer, da budemo primjer drugima. Osjetljive su to stvari. Treba misliti i na osjećaje drugih. Nadam se da je svjestan greške. Mora se poštovati zemlja i ljudi pred kojima igraš, koji te bodre… Granice su politika, a mi to ne bi smjeli zloupotrebljavati. Poštujem mišljenje svakoga, čak ako mi se i ne sviđa, ali naučen sam da poštujem svoje i svoju državu. Svi, koji je istinski vole ili je manje vole nemaju pravu da je vrijeđaju. Meni, navijačima, običnim ljudima, Bosna i Hercegovina je svetinja!
Pojedini na društvenim mrežama iskazali su podršku Vranješu zbog njegove bespoštedne borbe u dresu BiH?
– Sve je to u redu. Obaveza svakom igraču u svakom klubu je da se boriš. Uostalom, zato smo plaćeni. To nema veze s ljubavi prema klubu i dresu. Ako se šetaš onda te trener izvadi. Tako to ide. U reprezentaciji se ljubav iskazuje na drugi način. Tetovaža to nije sigurno. Ne može se sada prozivati navijače. Oni su povrijeđeni jer bodre svakog od nas. Koliko god bio šok i skandal, najvažnije da smo pobijedili.
vedad ibisevic reprezentacija bih gilli stephane

Bodovi važniji od moje minutaže
Vi ste imali malu minutažu u Zenici, kao da ste izgorili u želji da pokažete što više…
– Istina je da sam ušao dosta kasno i da sam želio uraditi što više. Koliko god želimo igrati, meni je na prvom mjestu pobjeda. To je važnije od svega drugog. I da nisam ušao ne bih se ljutio jer su važna tri boda.
S kojim klubom krećete na pripreme?
– Sa Štutgartom. Imam ugovor i želim se maksimalno spremiti.
Navodno je Lajpcig zagrijan da Vas angažira?
– Ima ponuda, ali za sada sam pod ugovorom u Štutgartu. Došao je i novi trener. Sve se može promijeniti. Sve su opcije u igri, ali jedino je sigurno da sam Štutgartov igrač.
Planirate li možda potkraj karijere igrati u Americi?
– Mislim da u Evropi mogu igrati na visokom nivou još najmanje dvije godine. Amerika jeste izazov, tamo sam živio i američki nogomet je u ekspanziji. Sve je moguće, ali o tom potom- izjavio je za Sport Ibišević.

ibisevic-salihovic

O Misketu i Salihoviću
– Miske je primjer kako navijači cijene njegov doprinos reprezentaciji i njega kao čovjeka. Miske to nikad ne bi napravio. Nije bitno ko je koje vjere, nacionalnosti, uvjek se pokaže kakav je ko čovjek. Misketa raja voli jer on svakom gestom pokazuje kako se poštuju navijači, reprezentacija, država…
Drago mi je što je sada sa Salihovićem u Kini. Pogotovo će to biti dragocjeno Seji u početku, dok se ne naviknu na život, stil igre, na sve… Miske je sve to prošao i znatno će olakšati Seji. Vjerujem da će Miske i Sejo napraviti prave stvari za sebe i klub- smatra Vedo.
Iftar sa svojima
Vedo je, iako profesionalac tokom Ramazana postio. Tako je godinama, osim na dan utakmice. Trenutno s porodicom uživa u Sarajevu uz miris ramazanskih somuna i svega što ide uz Ramazan.
– Zašto ne bi postio. Kad god mogu postim- otkriva Vedo u razgovoru za Avazov Sport.

(Reprezentacija.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar