expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 11. lipnja 2015.

AMERIKA I NJEMAČKA ODLUČILE SREDITI BALKAN: Republika Srpska će biti oslabljena, a Bošnjaci moraju zauzvrat…

Amerika, Njemačka i Britanija, ključne zemlje evroatlantskog partnerstva, ovih dana sa novom energijom kreću u stvaranje novog balkanskog poretka, piše beogradski Blic.


Za sve zemlje zapadnog Balkana to podrazumijeva približavanje i, naposlijetku, ulazak u EU, sa razvijenom vladavinom prava i tržišnom ekonomijom. Ali i forsiranje procesa sa kojima će se Srbija teže pomiriti, kao što su, kako to zapadne sile vide, „pacifikacija srpskog nacionalizma“, ulazak u NATO, ukidanje Republike Srpske i „zadovoljni Albanci“ u svim državama u kojima žive.



Upravo naš region je, kako primjećuje Ivan Vejvoda iz „Maršalovog fonda“, ostao posljednji nedovršeni posao Zapada. Srbiju u julu očekuju, navodi „Blic“ , dva ključna događaja: posjeta najmoćnije žene svijeta Angele Merkel Beogradu 8. i 9. jula i obilježavanje 20. godišnjice zločina genocida počinjenog u Srebrenici 11. jula.

Merkelova će od Srbije tražiti da na kraju briselskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se distancira od predsjednika Srpske Milorada Dodika i ne spriječava jačanje centralnih institucija BiH. Drugim riječima, potpuno slabljenje Republike Srpske.

Osim u Beograd, kancelarka ide i u Tiranu i Sarajevo. Od premijera Albanije Edija Rame zahtijevaće da smiri nacionalistički i islamski radikalizam Albanaca u Makedoniji i na Kosovu, a da sa Srbijom radi na unapređenju odnosa. Bosance će upozoriti da je krajnje vrijeme da međuetničke tenzije i endemsku korupciju zamijene radom na putu ka EU. A Nijemci će podržati ustavne promjene i dalje slabljenje Republike Srpske.

Njemačka je, kao ekonomski najjača članica EU, oko 2012. preuzela brigu nad zapadnim Balkanom što sprovodi u tijesnoj saradnji sa SAD. Svoj doprinos daje i Britanija koja je odlučila da u Savetu bezbjednosti UN sponzorira rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija bi trebalo da bude usvojena uoči obiležavanja dvije decenije od tog zločina.

Postoji vjerovatnoća da će Srebrenica, kao simbol najvećeg stradanja Bošnjaka od Vojske RS devedesetih godina, biti okidač za udar na Republiku Srpsku. Jer, dok je Srbija na, čini se, nepovratnom putu ka EU, Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka ukazuje na to da su upravo RS i njen vođa Milorad Dodik ostali posljednje uporište „srpskog nacionalizma“ na Balkanu.

Britanska vlada je juče potvrdila pisanje „Blica“ da u SB UN radi na usvajanju rezolucije o Srebrenici. Kako je saopšteno, tekst se još usaglašava sa partnerima u UN. Prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da u narednim danima očekuje odgovor od Velike Britanije o namjerama u vezi sa tom rezolucijom.

/Slobodna Bosna/

Nema komentara:

Objavi komentar