expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 18. lipnja 2015.

Izuzetne vrućine: Ovako će biti u julu 2100. godine

Koristeći predviđanja klimatskih promjena na osnovi nivo ugljen-dioksida, podaci otkrivaju što bi se moglo dogoditi klimama gradova sve do 2100. godine.
Čini se kako će svijet do kraja ovog vijeka biti mnogo toplije mjesto. Novi podaci koje su objavili naučnici u NASA otkrivaju kako će se temperatura mijenjati do 2100. godine.
Koristeći predviđanja klimatskih promjena na osnovi nivo ugljen-dioksida, podaci otkrivaju što bi se moglo dogoditi klimama individualnih gradova, javlja Daili Mail.
Iako je za sada riječ o sirovoj formi, ova interaktivna karta ipak daje neke pokazatelje kako bi svijet mogao izgledati 2100. godine. Mogu se pogledati i temperature u prošlosti, sve do 1950 godine.
U pretraživač upišite ime grada, a sistem će prikazati koliki porast temperature se očekuje. Uz to, karta omogućava i uvid u nivo ugljen-dioksida koja bi se do kraja vijeka mogla udvostručiti, prenosi24sata.hr.


Ovo je prva u nizu ovakvih interaktivnih karata, napominju iz NASA, uz najavu novih, boljih i poboljšanih koje će potom služiti svim stručnjacima i naučnicima kako bi što prije pronašli rješenje za sprečavanje porasta temperature.
Ali, uz to, NASA stručnjaci napominju da ova karta može poslužiti svim državnim liderima da počnu sa planiranjem budućnosti svojih naroda te im na vreme omoguće uslove za život u takvim klimatskim uslovima.
Najviše temperature čekaju područje oko Ekvatora, ali i slika Evrope bi se mogla uskoro značajno promijeniti.

Nema komentara:

Objavi komentar