expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 21. lipnja 2015.

Da li je kraj konačno na pomolu?


Mjesto najvećeg stradanja u novijoj istoriji čovječanstva nalazi se u Bosni i Hercegovini.
Srebrenica.
Jula 1995. godine agresorske snage srpske vojske i paravnojnih formacija iz Srbije, pod komadom ratnog zločinca Ratka Mladića, izvršile su genocid prilikom okupiranja Srebrenice.
Tom je prilikom na svirep način ubijeno više od 8.000 ljudi, čime je izvršen najstrašniji od svih zločina ljudskog roda, genocid.


Srebrenica je danas “dodijeljena” manjem bh. entitetu, Republici Srpskoj, što itekako otežava vraćanju stvari u normalu.
Upravo je Srebrenica posljednje vrijeme bila jedna od glavnih tema na sastancima u međunarodnoj zajednici.
Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, čelnici Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije, polako pripremaju teren za potpuni preustroj Bosne i Hercegovine, koji će se ticati Srebrenice.
“Njemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula je diplomatsku ofanzivu, kako bi međunarodna zajednica pomogla Bosni i Hercegovini da konačno sredi državu na političkom, pravnom i ekonomskom nivou. Njena incijativa naišla je na podršku američkih i britanskih diplomata i za očekivati je da u narednih nekoliko mjeseci vidimo velike promjene u diplomatskom kursu zapadnih sila prema Bosni i Hercegovini”, kaže naš izvor, pa nastavlja:
“Svima je jasno kako je glavni problem u cijeloj priči predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Zapadne diplomate su svjesne kako je Dodik taj koji zadaje najviše glabolje, ali s druge strane također su svjesni da Dodik nema snagu da se odupre promjenama koje bi pred njega postavila međunarodna zajednica”.
“Među gorućim pitanjima je pitanje Srebrenice. Međunarodna zajednica je novom Rezolucijom o Srebrenici spremna priznati kako se u tom gradu desio genocid, pa samim tim Srebrenica neće moći ostati dio Republike Srpske, jer bi to u neku ruku značilo nagradu za genocid.”
“Amerika i Njemačke, uz potporu Velike Britanije, napraviće novi model ustrojstva Bosne i Hercegovine, koji će biti ponuđen na usvajanje. Problem je, međutim, što dobar dio bh. političara, iz sva tri naroda, nije spreman za promjene, jer njima ili barem većem dijelu njih, izuzetno odgovara postojeća situacija koja vlada u državi”.
“Međutim, poluanarhična situacija kakva vlada u BiH nikako ne odgovara zapadnim silama, jer im se sve dešava ispred nosa, u susjedstvu, a Njemačka, SAD i Velika Britanije žele stabilnu Evropu i Evropsku uniju, za koju bi uskoro i BiH trebala dobiti vizu, ako sve prođe po planu”.
“Vrlo je lako moguće da će bh. političari uskoro dobiti rok do kojeg moraju ispunuti sve što zapadne sile od njih traže, a ukoliko se to ne desi, što je više nego vjerovatno, nije isključeno da stranci svojim instrumentima sklone sa scene sve političare koji se protive reformama”.
“Uglavnom, ova godina bi mogla biti više nego zanimljiva, kada je u pitanju bh. politička scena, ali i budućnost države”, zaključio je.
(novi.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar