expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 26. lipnja 2015.

Finasijska propast BiH je neminovnost


Budžet je u takovm stanju da će bukvalno progutati novu kreditnu sumu iz MMF, nakon čega će okolnosti u zemlji ostati iste
Ukoliko BiH u naredna tri mjeseca, odnosno do septembra, ne dobije novu tranšu od MMF, državi se na jesen sprema bankrot, najavljuju ekonomisti.
Bankrot! Teška riječ. Toliko teška da ga neki stručnjaci nazivaju svojevrsnim vidom smaka svijeta, samo u finasijskom smislu. U posljednje dvije sedmice, od aktiviranja priče o hitnoj potrebi usvajanja reformske agende koja je uslov za dobijanje nove milijarde maraka od MMF, i građanima postaje jasno da nešto strašno može da se desi. Stručnjaci smatraju da bi BiH, koja je sama po sebi jedan originalno nefunkcionalan finasijski sistem, mogla doživjeti budućnost po već viđenim, i manje originalnim svjetskim modelima kraha.


Ekonomski stručnjak Zoran Pavlović kaže da kada država dođe u situaciju potpune nemogućnosti izmirivanja budžetskih obaveza mogu se desiti dva scenarija. Jedan je argentinski, koji se u blažem obliku prije godinu i po dana, za vrijeme pobune socijalnih kategorija, odigrao u FBiH, a drugi grčki, onaj nešto bliži okolnostima u kojima se trenutno nalazimo.
Čitav članak pročitajte u novom broju narodnog magazina Istina.

Nema komentara:

Objavi komentar