expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorak, 12. svibnja 2015.

TUŽILAŠTVO SUMNJIČI LJEKARA: U PRIPREMI OPTUŽNICA PROTIV SEMIRA TURBIĆA (Da napomenemo da je dotični na izborima 2012 .god. bio kandidat za načelnika općine Gradačac )

Prema naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Semir Turbić, SDA-ovoj grupi pripojeni ljekar u Domu zdravlja u Gradačcu, inače skupštinski poslanik, osumnjičen je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, a u vezi s krivičnim djelom neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći iz člana 337. stav 2. ovog zakona. 

Završna faza

Potvrdila je to za "Dnevni avaz" nadležna kantonalna tužiteljica Jasmina Mujezinović. Kazala je da je istraga protiv Turbića, koja traje od 29. januara, u završnoj fazi. Tužiteljica je istakla kako će prije podizanja optužnice, što se očekuje uskoro, biti provedene još neke istražne radnje.

Podsjetimo, Turbić je 29. januara u mjestu Čehaje, općina Srebrenik, upravljajući terencem Audi Q5 udario pješakinju Zirajetu Omerović. Od siline udara žena je zadobila višestruke prijelome noge, povrede kuka i glave te je morala biti operirana, a Turbić se tom prilikom nije ni zaustavio na mjestu nesreće nego je vozilom pobjegao u pravcu Tuzle.

Kantonalna tužiteljica kazala nam je da je istog dana patrola Policijske stanice Srebrenik, nakon određenih provjera te izjava svjedoka, došla do informacije da je terenac koji je udario nesretnu ženu, registriran na Turbićevu suprugu. 

Tužiteljica Mujezinović dodala je da su Turbića nakon toga kontaktirali policijski službenici u Tuzli te su fotografirali njegovo vozilo i uzeli tragove plastične kese, koja je odgovorala kesi sa mjesta nesreće.

Mujezinović je naglasila da je Turbić još od prvog dana dostupan policiji, a Tužilaštvo ga, bez obzira na to što je skupštinski poslanik, tretira kao osumnjičenog. Na naš upit je li Turbić tokom saslušanja priznao krivicu s obzirom na to da izjave ključnih svjedoka ukazuju na to da je on izazvao nesreću, Mujezinović je rekla da se "on na ove okolnosti nije izjašnjavao".

Izjave svjedoka

- On je bio u prisustvu advokata i rekao je da je zbunjen i da mora da razmisli te da će nas kontaktirati. On je sve vrijeme pod istragom. Nas ne zanima ta politička pozadina. Osumnjičeni je kao i svako drugi. Uglavnom, izvršena su medicinska i saobraćajna vještačenja, uzete su izjave brojnih svjedoka. Izjave i informacije se podudaraju - izjavila je kantonalna tužiteljica za naš list.

Inače, razotkriveno je da se ljekar Turbić pridružio SDA-ovom planu da sruši vladajuću koaliciju u Tuzlanskom kantonu, pristajući na njihovu nemoralnu ponudu da ga SDA proba sakriti od javnosti i zaštititi od zakona nakon stravične nesreće koju je izazvao samo da bi bio u njihovoj glasačkoj mašini.  

Ne ulazeći u političku pozadinu, tužiteljica Mujezinović kazala nam je da je bila nezadovoljna radom Policijske stanice Srebrenik, jer nije dobivala blagovremene informacije u vezi s glavnim svjedokom, vozačem kamiona, kojeg su policajci, kako je rekla, pustili a da ga nisu saslušali kao svjedoka.

Obećali mu zaštitu od zakona da bi podržao rušenje Vlade TK

Objavljujemo faksimil Inicijative za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona, koju je inicirala Stranka demokratske akcije, a na kojem se vidi ime dr. Semira Turbića. Iz pouzdanih izvora naši novinari saznaju da je cijelu operaciju vodio Mirsad Kukić kako bi se došlo do 18 potrebnih potpisa, a za sada ostaje nejasna uloga Sadika Ahmetovića.

Prema nekim informacijama, Ahmetović je upravljao cijelom akcijom da se sakrije Turbićev identitet kao počinioca teškog krivičnog djela, a postoje informacije da je Ahmetović i kod pojedinih policajaca lobirao da Turbić ostane izvan domašaja zakona samo da bi SDA imala potrebnu cifru za rušenje Vlade. 

Ukoliko se to pokaže tačnim, Ahmetović i njegovi pomagači mogu biti optuženi za ometanje pravde. Dok ove navode provjeravaju sigurnosne i pravosudne strukture, ostaje politička i moralna spoznaja do kojeg nivoa je SDA spremna ići da bi opstala na vlasti.  

Na faksimilu Inicijative koji objavljujemo, vidi se i potpis dr. Turbića, koji je u opravdanom strahu od zakona i javnog žigosanja njegove ljekarske neetike.

/otisak.ba/

2 komentara:

  1. SAMO ZATVOR STA misli turbic ako je doktor da za njega ne postoje zakoni

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije vise doktor sada je direktor tog doma zdravlja sve SDA ususkala

      Izbriši