expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorak, 23. lipnja 2015.

PRLJAVI PLANOVI SRBIJE: Novinari razotkrili šta stvarno Vučić radi oko Srebrenice… Pogledajte o čemu se radi…

Srpski ministar Aleksandar Vulin, nekadašnji najbliži saradnik Mire Marković, supruge Slobodana Miloševića, u nedjeljnom govoru u logoru Jadovno u Hrvatskoj izazvao je svojevrsni skandal te ponovno zaoštiro odnose na relaciji Beograd – Zagreb nazvavši kardinala Alojzija Stepinca “vikarom ustaške vojske”.
No, to je izjava o kojoj će polemizirati dvije susjedne zemlje. Nas zanima ona druga u kojoj je govorio o Srebrenici.
Vulin je pohvalio državničko držanje svog šefa, Alaksandra Vučića, i njegovu spremnost da pogne glavu pred žrtvama Srebrenice 11. jula. Vulin se istovremeno požalio na stav načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića koji je izrazio rezervu prema Vučićevoj posjeti.



Vučićevu namjeru da posjeti Srebrenicu Vulin, dakle, ocjenjuje državničkom gestom, dok Durakovićevu rezerviranost cijeni kao političku kalkulaciju. NO, JE LI BAŠ TAKO? Nije li upravio Vučić kalkulirao s posjetom Srebrenici. Do prije dvadesetak dana, bio je neodlučan, još se premišljao hoće li 11. jula otići u Srebrenicu, a čak je rekao da šta god odluči, uvijek će nekome biti kriv.
Dakle, Vučić je kalkulirao. Sabirao je i oduzimao bodove, pokušavajući sabrati da li bi mu posjeta Srebrenici donijela više koristi ili bi mu nanijala više štete. Odluku da ipak posjeti Srebrenicu, Vučić je donio tek prije nekoliko dana, nakon što je u Švicarskoj uhapšen ratni komandant Armije RBiH Naser Orić. Tek nakon Orićevog hapšenja, Vučić je odlučio da dođe u Srebrenicu, naravno pod uslovom da ga bošnjački predstavnici ponizno zamole da posjeti mjesto najvećeg stradanja ljudi nakon Drugog svjetskog rata.
Vučićev odnos prema Srebrenici i bošnjačkim žrtvama, nije dokaz njegove državničke odgovornosti i hrabrosti, kako to naziva njegov ministar Vulin, nego je upravo primjer zloupotrebe srebreničkih žrtava u dnevopolitičke svrhe. Da je Vučić odgovoran, kako ga predstvlja njegov hvalitelj Vulin, onda bi najprije uputio izvinjenje bošnjačkom narodu za sramnu izjavu izrečenu za govornicom Skupštine Srbije da će za svakog ubijenog Srbina ubiti 100 Muslimana.
Da je Vučić odgovoran državnik i da je posvećen miru u regiji, onda bi inicirao usvajanje Rezolucije o Srebrenici upravo u istoj Skupštini Srbije, a u kojoj bi se osudio genocid. Da je odgovoran državnik, poštovao bi odluke Haškog tribunala, koji je dokazao genocid u Srebrenici i koji je oslobodio optužbi komandanta srebreničke odbrane Nasera Orića. Poricanjem genocida, Vučić ne samo da ne poštuje srebreničke žrtve već ne poštuje ni međunarodne institucije, poput Haškog tribunala, ignorisanjem njegovih presuda. I u pravu su oni analitičari koji tvrde da se ne mogu poistovjećivati Srebrenica i Naser Orić. Ali se isto tako hapšenje Orića ne može koristiti za ubiranje političkih poena i manipulaciju žrtvama srebreničkog genocida. Splet okolnosti, puka slučajnost ili pak ne, činjenica je da je ovo ljeto obilježeno Rezolucijom o Srebrenici, hapšenjem Orića, obilježavanjem 20. godišnjice genocida i situacijom na Kosovu, te da će sve nabrojano biti veliki test za sve regionalne lidere.
/info-x.net/

Nema komentara:

Objavi komentar