expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 24. lipnja 2015.

Švajcarska o izručenju Orića: Prednost, najvjerovatnije, BiH

ARAJEVO - Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske bi, najverovatnije, mogla da da prednost zahtevu bosanskohercegovackih vlasti i naloži izručenje Nasera Orica BiH, saznaje se iz te švajcarske institucije.
Iz Kancelarije je precizirano da do sada još nisu primili zahtev za izručenje, koji je Tužilaštvo BiH najavilo ranije u saopštenju, i navode da će Orić biti saslušan u vezi sa tim zahtjevom.
"Prilikom saslušanja gospodin Orić ima mogucnost da se izjasni da je saglasan sa izručenjem. U tom slucaju bi se sproveo pojednostavljen postupak. Savezna kancelarija za pravdu bi, najvjerovatnije, mogla dati prednost zahtjevu bosanskohercegovackih vlasti i naložiti izrucenje BiH", navode iz Kancelarije.
Preciziraju, takođe, da su im srpske vlasti formalni zahtjev za izručenje Orića dostavile 22. juna i da će Tužilaštvo kantona Ženeve prema uobičajenom postupku saslušati Orića u vezi sa zahtjevom za izručenje.


Uskoro zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenje Orića

Ministarstvo pravde BiH će u narednim satima proslijediti zvaničan zahtjev Tužilaštva BiH za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini.
Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić kaže da se u ovim trenucima prevode pojedini dokumenti i da će se nastojati da oni budu prosledeni što prije.
Na pitanje da li bi se moglo desiti da dokumenti i zahtjev Tužilaštva BiH budu proslijeđeni prekasno, Pivić kaže da se vodi računa o vremenskim rokovima.
Oriću sutra ističe ekstradicioni pritvor, a Srbija je zvanični zahtjev za izručenje Orića švajcarskim vlastima dostavila 22. juna.
/Nezavisne/

Nema komentara:

Objavi komentar