expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 26. lipnja 2015.

Krajnje je vrijeme da se Dodiku stane na put!

 Da ponašanje Milorada Dodika već duže prelazi sve granice dobrog ukusa i kulturnog ponašanja, ali i obaveza jednog funkcionera države BiH prema činjenici njenog postojanja, nije ništa novo. Do sada smo mogli to primitivno ponašanje tumačiti odsustvom elementarne kulture, kad se radi o samom Dodiku, a zlom namjerom, kad se 
Piše: Akademik Muhamed FILIPOVIĆ
radi o njegovim političkim savjetnicima koji su svi do jednoga izašli iz žalosne škole nacionalističkog krila nekadašnjeg SKBiH i koji dovršavaju svoje karijere u polumraku opskurnih savjetničkih dužnosti čija je jedina intencija da što je moguće više kompliciraju stanje stvari u ovoj zemlji. 


Prešlo granicu Međutim, ne samo da je to Dodikovo ponašanje nekulturno, politički štetno, apsurdno i po svojoj sadržini protivno svakoj vrsti korektnog odnosa prema državi nego je ono i politički kriminalno, s obzirom na to da je i obimom i sadržajem prešlo granicu koja dijeli razumno i dopušteno političko mišljenje i neslaganje. 
To je postalo aktivno djelovanje na uznemiravanju stanovništva BiH i unošenje u stanovništvo osjećaja ugroženosti, što ne može biti ništa drugo nego krivično djelo u smislu u kojem je svako uznemiravanje koje sadrži prijetnju po mir i sigurnost stanovnika ove zemlje krivično djelo. Zbog toga je začuđujuće da Tužilaštvo BiH do sada nije poduzeo određene mjere da se počinitelja takvih djela privede pravdi i da mu se sudi zbog dugotrajnog, sistematskog uznemiravanja bosanske i posebno bošnjačke javnosti zbog stvaranja osjećaja ugroženosti do kojeg logično i nužno dolazi u kontekstu cjelokupnog njegovog iskustva. Budući da smo mi Bošnjaci bili bezočno ubijani, progonjeni i da je nad nama ostvaren genocid, mi smo, i to zaslugom upravo takvih kao što je Dodik, odnosno takvih koje Dodik brani i čije zločine negira, stekli posebnu osjetljivost na takve prijetnje. A šta drugo može biti stalno dovođenje u pitanje integriteta i postojanja naše države, koja je bila napadnuta, a mi Bošnjaci u tom napadu masovno ubijani i raseljavani, iz istog tog razloga koji nam Dodik obećava, tj. iz razloga zbog kojeg su Srbi izvršili agresiju na nju – a to je da BiH nije ni postojala i da je to stara srpska država. Divljanje po nervima Krajnje je vrijeme da se Dodiku stane na put i zaustavi njegovo divljanje po našim nervima i osjećanjima. Ako on nema osjećanja i ako ne voli ovu zemlju, neka to zadrži za sebe, ili neka o tome malo bolje razmisli ondje gdje svako normalno društvo šalje one koji pokazuju znake odsustva društvenosti, poštovanja prava drugih i osjećanja za njihovo pravo. Prema Dodiku, mi nemamo ni domovine, ni jezika, ni države, ni prava, a oni koji bi trebali progoniti nosioce takvih ideja, mirno sjede i razmišljaju o Bog zna čemu, samo ne o zaštiti Bošnjaka od ugrožavanja i vrijeđanja. 
 Ko želi da država izgubi smisao? Ako mi kao narod ne možemo dobiti zaštitu od takvih prijetnji i ako se oni koji nas stalno ugrožavaju na najperfidniji način štite od odgovornosti za svoje postupke, tada se za nas postavlja pitanje ima li ova država ovakva kakva je ikakvog smisla i značaja za nas. Stoji li iza toga intencija da ona odista izgubi taj smisao, što ima smisla upravo i samo za one koji namjerno stvaraju takvo stanje i proizvode takva osjećanja kod većinskog stanovništva naše države?
(Avaz)

Nema komentara:

Objavi komentar