expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 8. travnja 2015.

Svijet se još dugo neće opametiti:Religije grabe velikim koracima , evo koja će uskoro prevladati...

UNATOČ rastućem broju ateista i pripadnika drugih nereligioznih skupina i opredjeljenja, religije još uvijek ne gube na svojoj snazi i značaju, a prema istraživanju organizacije Pew, do 2050. godine vodstvo će preuzeti kršćanstvo.
Iako je trenutno islam religija koja bilježi najveći porast broja svojih sljedbenika, kršćani će kroz 30-ak godina povesti, a u tom periodu mogao bi značajno početi opadati broj ateista, agnostika i ostalih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici određene religijske skupine. Prema ovom istraživanju, sve velike svjetske religije bilježit će u narednim desetljećima porast broja svojih sljedbenika, osim budizma.
Kršćanstvo će tako potvrditi svoj status najraširenije religije svijeta, unatoč islamu koji mu je za petama, no ne zadugo. Do 2100. godine broj pripadnika islama trebao bi nadjačati broj kršćana, na globalnoj razini.


Pad broja kršćana predviđa se i u našim krajevima
A što se konkretno kršćanstva tiče, ono će se dodatno proširiti na afrički kontinent, no nakon 2050. očekuje se pad broja kršćana u Europi, Meksiku i Rusiji, dok će ih i dalje najviše biti u SAD-u i Brazilu. Prema predviđanjima koja se temelje na navedenom istraživanju, broj kršćana znatno će, između ostaloga, opasti i u susjednoj Bosni i Hercegovini te u Makedoniji.
Do 2050. Pew predviđa da će se 30 posto stanovnika (2.8 milijarde) izjašnjavati kao muslimani, dok će se njih 31 posto (2.9 milijardi) izjašnjavati kao kršćani. No, stvari će se okrenuti do 2100. u korist islama koji bi do tada mogao postati najveća svjetska religija, kada je broj članova u pitanju. Židova bi, do 2050. godine, trebalo biti oko 16 milijuna, što je dva milijuna više u usporedbi s njihovim brojem u 2010. godini.
Broj onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici neke religijske skupine, iako je trenutno u porastu, do 2050. godine, prema predviđanju istraživačkog centra Pew, naglo će opasti. 2010. godine 16 posto svjetske populacije deklariralo se kao nereligiozno, a do 2050., tvrdi Pew, taj će broj pasti na 13 posto.
Na karti istraživačkog centra Pew prikazan je odnos broja muslimana, kršćana, Židova, hinduista, budista i ostalih manjih religijskih skupina kao što su brojne tradicionalne afričke, kineske, one američkih starosjedioca i Aboridžina, kao i broj onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici neke religije.

/indexhr/

Nema komentara:

Objavi komentar