expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorak, 28. travnja 2015.

ANKETA IZAZVALA REAKCIJE: “Koja su djeca najpismenija, Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi ili Nijemci?”


Jedan roditelj jutros je na Internetu podijelio fotografije anketnih listića koja su dobila djeca u Osnovnoj školi Meša Selimović u Sarajevu, u naselju Alipašino Polje. Anketa je u najmanju ruku – bizarna!
Na papirima koji su podijeljeni učenicima osmog razreda ove škole navedena su pitanja poput: “Koja su djeca najpismenija?”, “Koja djeca bi najbrže naučila svirati klavir?”, “Koga bi pozvao na svoju rođendansku zabavu?”, “S kim bi volio sjediti u autobusu na ekskurziji?”, “Za koga bi da ti bude momak/djevojka?” i slično, a ponuđeni su sljedeći odgovori: Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi i Nijemci.


Anketu, koja je trebala biti anonimna i popunjena uz saglasnost roditelja učenika, pripremila je nastavnica Engleskog jezika Emina Ramović, koja je kazala kako je za njeno provođenje dobila saglasnost Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo, a sve je u sklopu magistarskog rada.
Navodno je željela testirati predrasude koje (ne)postoje među učenicima, slično kao u nedavnom projektu “Perspektiva”, u TV produkciji Radio Slobodna Evropa. No, mnogi misle da je riječ o krajnje neprimjerenom potezu.
Anketa1
/rokajba/

Nema komentara:

Objavi komentar