expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 20. travnja 2015.

Izetbegović, Dodik i Čović izraziti favoriti, jedino bi Bosić mogao biti autsajder

Idućih nešto više od mjeseca dana četiri velike političke partije u BiH najavile su unutarstranačke izbore.
Kongres SDA biće održana 26. maja, a očekuje se da će na njemu Bakir Izetbegović biti potvrđen kao nasljednik Sulejmana Tihića.
Po svemu sudeći neće biti jedini kandidat, a u posljednje vrijeme Šemsudin Mehemdović se spominje kao mogući protukandidat. No, Mehmedović to još uvijek nije potvrdio, ali je kazao kako će sve biti poznato u ponedjeljak.
Bilo je najava da bi se za predsjednika SDA mogao kandidirati i Hasan Čengić, no on je to u izjavi za TV N1 opovrgao:

“Ja nisam kandidat za predsjednika stranke. Očekujem da će Kongres biti jako važan za SDA, da će stranci omogućiti da dinamizira svoje aktivnosti, a da će dokumenti koje donese Kongres biti temelj dalje aktivnosti SDA i njenih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti”, kazao je Čengić.
Za nekoliko dana SNSD održava svoj 5. Izborni sabor, a teško da će Milorad Dodik imati protukandidata kada je predsjednička funkcija u pitanju. Isti dan kada i SNSD, i HDZ BiH održat će svoj Kongres, a sada se već zna da aktuelni predsjednik Dragan Čović neće imati protukandidata i da će dobiti novi mandat
 Izetbegović, Dodik i Čović izraziti favoriti, jedino bi Bosić mogao biti autsajder
U prvoj polovini maja biće održan i Kongres SDS-a, i jedino je u toj stranci neizvjesno hoće li aktuelni predsjednik dočekati ljeto na funkciji prvog čovjeka stranke.
Naime, pitanje je hoće i Mladen Bosić pobijediti na Kongresu ukoliko se za njegovu funkciju kandiduje aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. Mićić je na prethodnim izborima ostvario ubjedljivo najbolji rezultat od svih kadrova stranke.
/fokuss/

Nema komentara:

Objavi komentar