expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 22. travnja 2015.

Pogledajte kako se Dodik bruka po svijetu dok Mladen Ivanić dočekuje predsjednike država u Sarajevu…(VIDEO)

Poboljšanje saradnje Bugarske i BiH na svim poljima, ali i bugarska pomoć BiH u procesu prisupanja naše zemlje EU, bile su teme sastanka predsjednika Rosena Plevnelieva sa članovima Predsjedništva BiH.

Plevneliev boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji.
Uz najviše državničke počasti prvi čovjek Bugarske, sastankom sa članovima državnog vrha BiH započeo je posjet našoj zemlji. Predsjedavajući bh. Predsjedništva istakao je punu podršku Bugarske u prvim iskorcima BiH ka EU. Zajednička ocjena je da su svi na Balkanu okrenuti jedni ka drugima.




Bugarska je prva zemlja svijeta koja je priznala samostalnost BiH i time se ponosi, prve su riječi predsjednika Plevnelieva. On je i prvi predsjednik neke države u posjeti BiH nakon aktiviranja SSP-a.

Bugarska će se zalagati za svu pomoć koja je predviđena BiH u pocesu

Najavljeno je i što skorije potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Predsjednik Bugarske je naglasio kako samo zajedno, Balkan može postati sigurno i povoljno mjesto za investicije.

Posjetu bugarskog predsjednika obilježila su i dva psa, lutalice, koja su zalutala na crveni tepih i prošetali se ispred zgrade Predsjedništva. Slike portala klix.ba postale su regionalni hit. Naime, protokol bugarskog predsjednika je kasnio, a psi su tu priliku iskoristili i prošetali se prije predstavnika dviju zemalja. Članovima počasne straže, prisutnim građanima i predstavnicima medija izmamili su osmijehe, a država i grad podsmijehe.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspio otputovati u Erevan, na obilježavanje 100 godina od genocida nad Armenima. 

Iz Dodikovog kabineta priopćeno je da se Dodik vraća u Banju Luku nakon višesatnog čekanja, na aerodromu Burgas u Bugarskoj. Iako je, kako su potvrdili iz kabineta, ranije dobio uredne dozvole za ovaj let, turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije. Ministarstvo vanjskih poslova Turske demantiralo je ove navode, tvrdeći da Dodik nije zatražio nikakvo odobrenje za prelet. Kada se Dodik vratio u Banja Luku let je odobren.



/TV1/

Nema komentara:

Objavi komentar