expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorak, 19. rujna 2017.

Užas: Uragan "Marija" ojačao na petu kategoriju, pa uništio Dominikanu!. (VIDEO)



Užas: Uragan "Marija" ojačao na petu kategoriju, pa uništio Dominikanu!.

Nakon što je nakratko oslabio, uragan "Marija" ponovo je ojačao u uragan pete kategorije, saopćio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC). On je praćen vjetrom od 260 kilometara na sat, prenose agencije. Očekuje se da će večeras pogoditi Djevičanske otoke i Porotriko, navela je NHC. Uragan "Marija" se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na otok Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmjera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu. Uragan, koji se u ponedeljak kasno uvečer sručio na otok, odnio je svojim snažnim vjetrovima i krov sa premijerove zvanične rezidencije u glavnom gradu Rozou.

 On je naveo da se sklonio u podrum nakon što je vjetar odnio krov, dok mu je kuća poplavljena, dodavši da su i skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao - ostali bez krova nad glavom, prenosi AFP. - Izgubili smo sve što se novcem može kupiti - napisao je premijer na Facebooku, prenosi danas BBC. Skerit je rekao da se ne zna da li ima poginulih i povrijeđenih, te da je sada fokusiran na spašavanje zaglavljenih i pružanje medicinske pomoći povrijeđenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć. - Bit će nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste - poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procijene razmjere štete. 

Uragan, nazvan "Marija" ,je tokom većeg dijela jučerašnjeg dana bio u kategoriji četiri, ali je dobio na snazi uvečer, u trenutku kada je pogodio Dominiku i francuske otoke Martinik i Gvadelupe..



/cwbih/avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar