expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 8. rujna 2017.

Češki predsjednik ponovo negativno o BiH: “U gradovima se vijore zastave ISIL-a”



Sličnu, po BiH, negativnu izjavu dao je i u ranijem javnom istupu u intervjuu za češki “Blesk”, a na koji je reagovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je osporio tvrdnje svog češkog kolege nazvavši ih netačnim i neosnovanim na činjenicama.
U saopštenju člana Predsjedništva navode se podaci prema kojima se Bosne i Hercegovina uspješno i odgovorno nosi sa izazovima proisteklim iz činjenice da je prije nekoliko godina bila zemlja sa najvećom stopom odlazaka na ratišta u Siriji.
“Glas Amerike” obratio se Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći dodatne informacije i zvanični stav ove institucije.
Miloš Zeman češki predsjednik postao je 2013. godine i prvi je predsjednik te zemlje koji je izabran direktnim izborom. U zadnje vrijeme u žiži javnosti je zbog odbijanja, uprkos odluci suda, da Češka preuzme predviđeni broj izbjeglica iz Italije i Grčke.
U jednom od zadnjih istupa Zeman je izjavio da su “muslimanske izbjeglice Trojanski konj” i da će radije platiti kaznu nego ih primiti u zemlju.
Ukrajinski servis “Ukraine Today” o Milošu Zemanu govori i u dokumentarcu “Češki prijatelji Kremlja”.
/cwbih/haberba/

Nema komentara:

Objavi komentar