expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 18. rujna 2017.

Ministar MUP-a TK Husein Topčagić na otvaranju restorana osuđenika Sedineta Karića.



Ministar unutrašnjih poslova u Tuzlanskom kantonu Husein Topčagić (SDA) bio je gost na otvaranju restorana „Zlatnik“ u Lukavcu prošle sedmice, iako Federalna televizija još 2014. godine piše da je vlasnik lanca restorana Zlatnik Sedinet Karić, trenutno osuđen na godinu zatvora zbog davanja mita bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Kemalu Čauševiću, javlja agencija Patria.
Osim ministra Topčagića, na ceremoniji otvaranju, barem prema onome što se vidi na fotografijama bili su još i predsjednik Skupštine TK Senad Alić (SDA) i ministar turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić (SBB).
Ceremoniju otvaranja raskošnog restorana najavio je i sam Sedinet Karić na svom Facebook profilu.
Federalna televizija podsjeća u junu 2014. godine kako je godinu dana ranije u akciji Tužilaštva BiH kodnog naziva "Master" na 17 lokacija u Tuzlanskom kantonu i Distriktu Brčko uhapšeno osam osoba. Na čelu osumnjičenih za višemilionske utaje poreza i prevare je Sedinet Karić, zvani Sido.
Karić je uhapšen tokom dopusta iz zatvora u Tuzli, gdje izdržava petogodišnju kaznu upravo zbog privrednog kriminala. 
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je u julu ove godine sporazum o priznanju krivice kojim je Sedinet Karić sklopio sa Tužilaštvom BiH i osudio ga na godinu dana zatvora zbog jednog drugog slučaja - Pandora.
CIN je objavio da je Karić osuđen nakon što je priznao da je davao novac bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemalu Čauševiću kako bi njegove firme imale povlašten položaj prilikom uvoza tekstila u BiH.
BIRN je ranije objavio da je Čaušević od Sadikovića i Karića zahtijevao da mu daju 1.000 KM po uvezenom kamionu, na šta su oni pristali. Tako su mu od 2007. do februara 2011. godine za uvoz 1.722 kamiona tekstila dali najmanje 1.722.000 KM, od čega je Karić dao 425.000 KM.

/cwbih/nap.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar