expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 3. rujna 2017.

Desničari u Zagrebu spalili novine srpske manjine: "Ako vi skinete ploču HOS-a, mi ćemo skinuti sve četničke ploče"



Dvadesetak simpatizera Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) protestvovalo je ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, pod sloganom "Zaustavili smo vas 1991, zaustavit ćemo vas opet", kada je čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom spalio primjerak časopisa Novosti. Keleminec tvrdi da je taj časopis, kojeg izdaje SNV, pozivao na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone. Istovremeno, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav "za dom - spremni".

"Došli smo ispred sjedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj. Zaustavili smo ih 1991. godine, zaustavit ćemo ih i sada", izjavio je Keleminec u zagrebačkoj Gajevoj ulici, okružen s 20-tak pristaša i isto toliko predstavnika medija.
Proteste je nadzirala i snimala interventna policija, a ubrzo nakon protesta je stigla i reakcija premijera Plenkovića, koji je ove proteste ocijenio marginanim.


"Ne bih se na to obazirao. Mislim da je Ravnateljstvo policije poduzelo mjere i to pitanje nije relevantno", kazao je Plenković novinarima u Žepču, gdje je boravio u radnom posjetu.
Predstavnici Srba u Hrvatskoj, ujedno i saborski zastupnici, Milorad Pupovac i Boris Milošević osudili su, kako su istaknuli, "još jedan u nizu nacionalističkih ispada" predstavnika A-HSP-a.
Pupovac je rekao kako je riječ "o još jednoj kampanji prijetnji, zastrašivanja i ometanja rada srpskih institucija i vodećih ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj".
"Riječ je o još jednom vandalskom činu na samostalni srpski tjednik Novosti i riječ je o još jednoj manifestaciji proustaških političkih stavova pred središnjom institucijom srpske zajednice u Hrvatskoj", kazao je Pupovac.
Po njemu, "time se šalje poruka, jer ta skupina nije izoliran slučaj, nego dio šire kampanje koja se vodi protiv institucijia srpske zajednice i protiv srpske zajednice od onih koji Hrvatsku ne vide drugačije nego kao neku vrstu u europskom kontekstu obnovljene, poražene politike iz Drugog svjetskog rata".
Milošević je rekao da je žalosno to što se danas u Hrvatskoj događa.
"Riječ je o marginalcima, ali opasnim marginalcima koji zastrašivanjem i prijetnjama traže pozornost javnosti", rekao je Milošević, prenosi Fena.
Pristaše na skupu nosile su zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis "za dom - spremni". Keleminac je istaknuo da se taj pozdrav ne smije micati sa spomen ploča, poručujući da su uz njega mnogi borci dali živote za Republiku Hrvatsku.
"Ako vi skinete ploču HOS-a, mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu", rekao je.
Ističe i da je pozdrav "za dom, u boj" koristio i ban Josip Jelačić, a zajedno s pristašama u više je navrata tokom protesta uzviknuo "za domovinu spremni".


/cwbih/agencije/bnnba/

Nema komentara:

Objavi komentar