expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 3. rujna 2017.

Titov trg istjeran iz Zagreba, slijedi li Sarajevo?




Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba većinom od 29 glasova izglasali su prijedlog o promjeni imena Trga maršala Tita. Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, rekao je da ovo nije glasanje protiv antifašizma, nego protiv komunizma. Nakon glasanja, Andrija Mikulić, koji je predsjedao skupštinom, rekao je: "Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest, a nadam se da će tamo i ostati." javlja Denvnik.hr

Odluka je pala vrlo jednostavno: Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić morao je prihvatiti zahtijev Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, bez čijih glasova bi izgubio većinu u Gradskoj skupštini Zagreba. Predlagač za uklanjanje Trga maršala Tita iz Zagreba bio je Zlatko Hasanbegović, kontraverzni hrvatski nacionalista koji naginje ka fašističkim izjavama i politici.
U svojoj izjavi Hasanbegović je rekao da je ovakva odluka "malena i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora". Hasanbegović je dodao i to da "postoji interes Povijesnog muzeja i Muzeja grada Zagreba da dobiju ploče Trga maršala Tita nakon uklanjanja kao važan povijesni artefakt".


"Nitko ovdje ne želi umanjiti važnost maršala Tita od '41. do '45. Zna se gdje je bila Hrvatska, gdje je bio Tito, kako je završio Drugi svjetski rat", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Pozvao je Vladu da makne sva obilježja koja slave totalitarne režime bez obzira o kome se radilo te je pozvao pripadnike HOS-a da maknu ploču iz Jasenovca.
Josip Broz Tito ima još na desetine ulica i trgova u cijeloj Hrvatskoj ali je onaj, u glavnom gradu ove republike, "pao". Da li će i ostali teško je reći, ali je očito na sceni jedna nova, ili pak stara, hrvatska politika koja vrši historijski revizionizam te naginje, direktno ili indirektno, ka ustaštvu.
Pored Zagreba ovo pitanje skoro je potegao i izvjesni Tarik Dautović, omladinac SDA u Sarajevu i, zanimljivo, sin sarajevskog muftije. Nazvavši Tita zločincem Dautović se "zakleo" da se "neće smiriti" dok Titovu ulicu ne otjeraju iz Sarajeva. Kada se s tim u vezi uzme šutnja svih njegovih stranačkih šefova, moglo bi se reći da je Dautović javno rekao ono što mnogi u SDA misle. S obzirom da je još jedan SDA-ov junoša, Abdulah Skaka koji je izabran za gradonačelnika Sarajeva, prethodno višestruko ponovo kako je "u Sarajevu pobijeđen antifašizam" možda je i to bila najbolja uvertira za ono što Sarajevu predstoji. Zagrebački scenarij.
Piše: M.K./BNN.BA


/cwbih/bnn.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar