expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 25. rujna 2017.

ISTRAŽILI SMO:Evo da li ste obavezni plaćati RTV taksu uz račun za struju! OVO SU VAŠA PRAVA..


Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT I RTV Fedreacija BiH ) potpisali su poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju ,što je izazvalo različite reakcije javnosti .
Dok jedni podržavaju ovakav vid naplate RTV takse ,sa druge su strane oni koj smatraju da je ovakva odluka protuzakonita .
Prema zakonu o javnom RTV servisu BiH ,građani su obavezni da plaćaju RTV taksu ,a prema Zakonu o zaštiti potrošača BiH ,račun za pružanje usluge  mora  se dostaviti posebno za svaku uslugu .
Kontaktirali smo Ured ombudsmana za zaštitu potrošača ,koji su na potvrdili da su u posljednje vrijeme zaprimili povećen broj obraćanja potrošača u vezi pravne osnovanosti naplate RTV takse putem računa za električnu energiju .

Zakonom o javnom RTV servisu BiH propisano je da domaćinstva ili pravna lica plaćaju taksu na POSJEDOVANJE TV ili RADIO prijemnika.
Također, istim Zakonom je propisano da naplatu taksi mogu vršiti javni RTV srevisi putem vlastitih službi ili taj posao povjeriti na ugovorenoj osnovi drugim pravnim licima (javna preduzeća ,agencije i slično ..) uz predhodnu odluku Odbora Sistema ,koji donosi odluku o načinu naplate RTV takse (ČLAN 18.STAV 1. Zakona o javnom RTV servisu BiH .

ČLANOM 36. STAV 2.Zakona o zaštiti potrošača BiH (SLUŽBENI GLASNI BiH "BR.25/06,88/15)
PROPISANO JE DA SE RAČUNI ZA PRUŽANJE USLUGA ISPORUKA ENERGIJE ,TELEKOMUNIKACIONE ,KOMUNALNE I DR.USLUGE (RTV I SL.) POTROŠAČIMA MORAJU DOSTAVITI POSEBNO ZA SVAKU OD USLUGA .
Prema istom Zakonu o zaštiti potrošača BiH pružanje usluga je u režimu ugovornog odnosa -kazali su .
Naglasili su i kako je institucija ombudsmana preuzele aktivnosti i obratila se relevantnim tijelima ,kao i Odboru Sistema da li postoji predmetna odluka o načinu naplate ,ali nisu dobili povratnu informaciju.
Institucija za zaštitu potrošača  u BiH preduzima mjere kako bi ishodila traženo izjašnjenje od Odbora Sistema ,a sve u cilju da bi se ishodovalo jedinstveno riješavanje po pitanju naplate taksi koje bi bilo provodivo u praksi -kazali su iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača.

Nemaju nikakav registar ,ako imate kuću i vikendicu ili štalu i na njima imate posebne satove i čekove za struju doći će vam tri RTV  takse za jednu osobu.
ZNAČI NEBULOZA ,SIGURNO GLEDATE TV I U ŠTALI !
Građani su izrevoltirani opet ,plaćaju samo struju u bankama ,svađaju se u elektrodistribuciji .

EVO JEDNOG ZANIMLJIVOG STATUSA :
A ŠTO SE TIČE TAKSE O ZAKONU ZA JAVNE SERVISE

U prevodu FTV,BHT I RTRS ili ti analogni programi koje možeš analogno uhvatiti okrećići antenu ,riblju kost prema Bašigovcima ili RTRS prema Piperima.To je zakonska taksa za jedan narod i za odliv mozgova .Znači samim tim što nemaš ili imaš TV ili samim tim što gledaš javne servise a živiš u Fedreaciji dužan si uz naplatu električne energije platiti taksu za javne servise .A zašto ?
Zato što im treba para ,a kao i u svakoj državi imaš uređen javni servis sa savremenom opremom za 1887 godinu .

Zato što na FTV imaš sljedeći program:

Dnevnik1
Viza za Budućnost 156 epizoda 432 repriza
Lud zbunjen normalan 345 epizoda 999 put premijerno
Dnevnik 23
Federacija danas
Federacija plus
,te ponekad premijerno filmovi GORI VATRA ,U ZLATNOJ DOLINI i za BAJRAM KONCERT SAFETA ISOVIĆA
Što se tiče sporta imamo par dobrih informacija KAD BOSNA IGRA I DA NEĆE PRENOSITI

Što se tiče BHT ,a na ćirilici ispisanom ima :
45 Dnevnika
Dokumentarni program iz 1445 godine i nekoliko Turskih serija iz 2004 godine do POLA.


A RTRS JE VLASNIŠTVO GOSPODINA ,BAŠ GOSPODINA MILINOVIĆA  koji sprema poučni film o Radovanu Karadžiću njihovom proglašenom heroju ,te na istom servisu možete gledati svaku utakmicu Srbije ili novoproglašene kvazireprezentacije Republike Srpske .

O nacionalizmu i profesionalnom novinarstvu nemam riječi ,jedan politički neovisan čovjek kao Bakir 60 minuta postaje Bakir SDP ,a zatim i urednik televizije .Pljuvanje Dodika i veličanje Dodika dvije parabole i dvije budale .Naravno Hrvati to ne plaćaju jer nemaju Hrvatski javni servis kao ni Srbi jer Dodika to ne zanima ima on odakle krasti i bez servisa.Pored ovih činjenica treba naglasiti da teta Fatima nema TV ali ima ček za taksu ,da gospodin Mujo nema posao ali ima ček za javni servis ,da gospođa Hana je ostala bez posla ,bez uvezanog radnog staža i prava na liječenje, ali ima jedno pravo na plaćanje obavezne RTV takse .Koga ba briga imaš li čime odgajati djecu ,platiti struju jer sramota je da je nemaš ali taksu moraš.I to ni manje ni više nego 7,50 KM veličina toplog obroka jednog doktora,veličina dnevnice jedne kasirke i cijena jedne pertle na cipeli gospodina u vladi.
Ali da čudima nema kraja novac od RTV takse nijedna druga TV kuća ne dobija za vlastiti razvoj ili možda zbog gledanosti jer šta da ti pričam Javni servisi su najgledaniji piše na teletextu najmodernijem izvoru informacija u svijetu.
I APELUJEMO DA SE UVEDE TAKSA ZA JAVNE WC -ove ,JAVNE PARKOVE ,JAVNE DEPONIJE ,RIJEKE KOJE STE OČISTILI ,JAVNE GOVORE JER USKORO ĆE IZBORI ,A TIH JAVNIH SRANJA IZ VAŠIH USTA ĆE BITI NA SVAKOM ĆOŠKU .PRIKAČI TAKSU NA UGOVORE O RADU ILI NA VIZE ZA NJEMAČKU BOTOVI JEDNI ,KAD VEĆ HOĆETE DA VAM PRIKAČE


/cwbih/universumx/

2 komentara:

  1. Svako treba da zivi od svog rada a ne na grbaci nekog drugog ,takav nacin zivota se nekad zvao parazitski,a danas zakonski
    ..

    OdgovoriIzbriši
  2. Nista ne platiti. Kome ?? Pljacka, jos jedna u nizu. Mi smo stojali u distribuciji preko sata , da bi se gospodje udostojile da donesu uplatnice, za razdvojeno placanje. Niko od prisutnih nije htio uplatiti te izmisljene taxe !! I moje dijete treba posao. Pa neka Belmin ustane i nadje posao mom djetetu, kad vec u tom servisu radi preko 800 zaposlenih !! Pa toliko ljudi treba da radi u rudniku, a ne na TV u ovakoj malij zemlji. Sram vas bilo,

    OdgovoriIzbriši