expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

Završeni nemirni protesti veterana OVK-a

Stotinjak veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova nasilno je ušlo u krug zgrade Vlade i Skupštine.

Završen je protest stotinjak veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova ispred zgrade Vlade. 
Tokom protesta došlo je do sukoba sa policijom kada su veterani nasilno ušli u krug zgrade Vlade i Skupštine.


Oni zahtijevaju objavljivanje popisa veterana, što je trebalo napraviti Vladina komisija kako bi što prije počela isplata njihovih penzija i drugih beneficija predviđenih zakonom.
Veterani se također protive osnivanju specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.
Demonstranti su najavili da će nastaviti sa protestima ako Vlada ne održi obećanje.     
"Tražimo od Komisije za verifikaciju statusa veterana da nas informira dokle su stigli s procesom utvrđivanja i kada će biti objavljene konačne liste. Ostat ćemo ovdje i čekati sve dok nam ne kažu šta se dešava i kada je krajnji rok za objavljivanje lista veterana OVK-a", kazao je tokom protesta Xhevdet Qeriqi, čelnik Odbora za zaštitu prava boraca OVK-a.

Pregovori s Vladom
Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj ranije je javio da su se bivši borci OVK-a povukli i da se nalaze na trgu ispred zgrade Vlade Kosova.
"Situacija je trenutno mirna. Specijalne policijske snage su raspoređene ispred zgrade Vlade Kosova. Veterani se za sada odbijaju razići, jer kažu da je činjena velika nepravda prema njima punih 16 godina. Nisu mogli koristiti elementarna prava koja im pripadaju zakonom", izvijestio je Ahmetaj.
Dodao je da su predstavnici veterana ušli u zgradu Vlade, gdje su počeli sastanak s Komisijom za verifikaciju statusa veterana OVK-a.
"Za status veterana je prijavljeno blizu 60.000 ljudi, od kojih su 23.000 već dobili pozitivnu potvrdu da su veterani OVK-a ili su učestvovali u borbi OVK-a", kazao je Al Jazeerin reporter.
Komisija je do sada objavila većinu lista veterana OVK-a, ali bivši borci traže da se objavi konačna lista.
/ AlJazeera/

Nema komentara:

Objavi komentar