expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 12. ožujka 2015.

DOGOVORENA VLADA FEDERACIJE BIH........ČOVIĆ ZA TV1:

SARAJEVO - Lider HDZ BIH Dragan Čović potvrdio je za TV1 da je sa SDA i DF-om dogovorena raspodjela pozicija u Vladi Federacije BIH. HDZ BIH je dobio šest pozicija, s tim da će šesta (Ministarstvo finansija) biti usaglašena sa ostala dva partnera.
DF i SDA su dobile po pet ministarstava u Vladi FBIH. 
"Izgleda da smo se konačno dogovorili nakon jutrošnjeg sastanka mene i Bakira Izetbegovića, a maloprije je završen i sastanak Izetbegovića i Željka Komšića. Sva trojica smo se čuli telefonom i ostali smo na tragu dogovora da možemo kazati da je danas dogovorena uspostava izvršne vlasti u FBiH, te da možemo krenuti dalje sa procesima predlaganja kandidata za resore i usaglašavanja svega što je potrebno, kako bi što prije bila zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i imenovana Vlada FBiH", pojasnio je Čović za TV1.
Istakao je da je u konačnoj raspodjeli HDZ BiH dobio šest pozicija, a SDA i DF po pet.
"Formulu će vjerovatno svi različito tumačiti, budući da smo telefonom razgovarali, ali ugrubo je dogovor da mi predložimo šest ministarstava, s tim da na jedno ministarstvo saglasnost daju i druga dva partnera", dodao je lider HDZ BiH. Na upit o kojem ministarstvu se radi, rekao je da će to vjerovatno biti najosjetljivije ministarstvo - Ministarstvo finansija.  
Potvrdio je da će HDZ-u BiH, osim Ministarstva finansija, pripasti i Ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstvo pravde i Ministarstvo prostornog uređenja.
O tome kako će preostala ministarstva biti raspoređena nije htio detaljno komentarisati kako ne bi došlo do krivog tumačenja.
"To ćete morati pitati SDA i DF. Oni će saopštiti kako su se međusobno dogovorili o raspodjeli", zaključio je Čović.
Kako saznajemo, SDA će dobiti Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, te Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica, kao i Ministarstvo obrazovanja i nauke. 
DF će imati ministre energetike, industrije i rudarstva, te okoliša i turizma, ali i ministre trgovine i rada i socijalne politike.
Ministarstvo za boračka pitanja je pripalo DF-u i SDA-u, koji će dogovorom naknadno odrediti ko će voditi resor.
/vijestiba/

Nema komentara:

Objavi komentar