expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

PROTESTI Blizu 200.000 korisnika kredita u francima više ne može čekati “Švicarci” 28. marta i pred zgradom Predsjedništva BiH

Demonstracije regionalnog karaktera zbog posljednjeg rasta vrijednosti švicarskog franka bit će održane 28. marta u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Podgorici, potvrdio je to jučer “Dnevnom avazu” Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima “Švicarac”. Ogroman broj U ovim gradovima, odnosno u pet država, blizu 200.000 korisnika kredita u francima pogođeno je rastom vrijednosti ove valute, od čega je najveći broj u Hrvatskoj, dok su 9.802 dužnika u BiH (6.100 u FBiH i 3.702 u RS). - Odluka o prosvjedima u svim našim regionalnim centrima je zajednička, a s obzirom na to da je u Hrvatskoj najveći broj ojađenih građana ovom situacijom, imamo potrebu solidarizirati se s njima, jer i mi dijelimo identične probleme - naglasio je Duraković za naš list. 




Protesti u Sarajevu zakazani su za 12 sati ispred Centralne banke Bosne i Hercegovine, “Hypo banke” i zgrade Predsjedništva BiH. Tu će bh. građani iskazati nezadovoljstvo činjenicom da niko od institucija nije reagirao da zaštiti domaću valutu i građane.
Svi odgovorni
- Obratit ćemo se svima, jer sve institucije su jednako odgovorne, morale su zaštititi valutu i građane, kao što je Agencija za bankarstvo morala imati uvida u situaciju. Sve institucije u BiH su odgovorne - izjavio je jučer Duraković.

"Hypo banka": Olakšice klijentima za otplatu

Iz Uprave "Hypo banke" u BiH ističu da su svjesni problema s kojima se korisnici kredita u švicarskim francima suočavaju u svojoj otplati te naglašavaju da us donijeli odluku o odobravanju olakšica u cilju lakšeg servisiranja nastalih kreditnih obaveza.
Olakšice, kako pojašnjavaju, uključuju konverziju u kredit s valutnom klauzulom u euro uz smanjenje kamatne stope i otpis nekoliko rata uz mogućnost prolongiranja roka otpate kredita, te mogućnost fiksiranja kursa švicarskog franka na 1,628501 KM za 1 CHF, tj. kurs koji je važio na dan 15. januara ove godine formiranjem balon otplate s kamatnom stopom na balon račun od jedan posto.
- Ova ponuda olakšica u banaka u BiH je konačna. O dodatnim ponudama neće se pregovarati, tako da ulični protesti i PR kampanje neće biti od pomoći korisnicima kredita, već će ih i dalje držati u zalbudi da će neko drugi riješiti njihove probleme - kazao je za "Avaz" Radovan Milošević, šef marketinga "Hypo banke".

/avaz- V. Stevanović /

Nema komentara:

Objavi komentar