expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Dok Vlada poziva na uštede, zastupnicima u Skupštini TK će biti povećane plate?

Odluka Administrativne komisije Skupštine TK o povećanju plata zastupnicima u Skupštini TK, izazvala je veliko nezadovoljstvo kako kod radnika koji svoja prava traže na ulicama Tuzle, tako i kod političkih stranaka. Sve su prilike da konstantni govori o nedostatku novca u kantonalnoj kasi nisu toliko istiniti. 

Dok Vlada TK poziva na stezanje kaiša i uštede na svakom koraku, te drastične mjere štednje, zastupnicima u Skupštini TK plate i paušali će biti povećani. Senad Alić predsjednik Skupštine TK ujedno i predsjednik Administativne komisije koja je donijela tu odluku kaže da se to desilo po automatizmu. Odluka koja je privremeno donesena nakon februarskih protesta kojom su zastupnicima naknade za rad umanjenje za 40-50 posto, bila je privremena, izjavio je Alić.  No, sada će poslanik u Skupštini TK mjesečno primati četiri do pet minimalnih penzija u FBiH.


Mi smo položili zakletvu da ćemo poštovat temeljna dokumenta. Ovo je temeljni dokumenat isto kao kolektivni ugovor ostalim uposlenicima, i ovo je ono nešto što je sigurno tako i da poslanik u Skupštini TK sa svojim primanjima ne može da pređe 1400-1500 maraka, i ne znam otkud ovolika prašina da se diže oko toga.“, istakao je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK. 
A prašina se diže upravo u kantonu u kojem je oko 100 hiljada nezaposlenih, u kojem svake sedmice radnici izlaze na ulice tražeći svoja zakonski stečena prava, u kojem kasne isplate naknada za porodilje i ostala socijalna davanja. 
„Najmanje što smo očekivali u ovom momentu je povećanje nekakvih paušala i svih primanja državnih službenika. Očekujem da će se ta odluka vrlo brzo poništiti. „, kazao je Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata „Konjuha“ . 
 „Da sam ja ministar i da sam ova Vlada sad bi sebi digao platu na 15 hiljada. Što? Pa narod hoće da oni tako rade, znači narod je glasao za njih, narod šuti evo i sad. Oni dižu sebi paušale, a narod šuti.“, dodao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dite“.
Nakon što su plasirane informacije o povećanju plata, ni političke stranke koje participiraju u Skupštini TK, nisu ostali ravnodušne. Iz Kantonalnog odbora Demokratske fronte javno se ograđuju zbog odluke Administrativne komisije i predsjednika Skupštine TK o povećenju paušala skupštinskim zastupnicima.  
„Vjerovatno su gledali jedni u druge i smatrali da to treba tako. Platili smo danak na iskustvu, drugi put nećemo. Mi priznajemo grešku, jedan naš član komisije je glasao za to. Mi ćemo sad da idemo u proceduru da se ukinu sve naknade.“, kazao je Mahir Mešalić, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a.
I Kantonalni odbor SDA nije ostao imun na odluku o povećanju plata i paušala. Oštro se protivi odluci i ističu da će tražit od poslanika SDA u Skupštini TK da se ova odluka poništi i stavi van snage, te da se plate i nadoknade vrate u realne okvire. Skupština TK na posljednjoj sjednici donijela je i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju kantona,  iz kojeg bi se trebao pokriti deficit u budžetu, isplatiti dugovanja poljoprivrednicima, studentima iz reda boračke populacije, ali i povećane naknade za rad zastupnicima. 
/radioslon/

Nema komentara:

Objavi komentar