expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Nakon okupljanja i prijetnji u Višegradu: SIPA i Tužilaštvo BiH ne žele komentirati četnike


Na konkretno pitanje redakcije portala Faktor.ba na koji način je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) reagovala na okupljanje četnika u Višegradu, 13. marta ove godine, dobili smo sljedeći odgovor:


 Obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, kontinuirano prikuplja saznanja i informacije te poduzima aktivnosti u pogledu svih grupa ili pojedinaca koji svojim djelovanjem iskazuju ekstremne stavove, ugrožavaju integritet BiH ili poduzimaju druge radnje koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH – navodi se u odgovoru.
Isto pitanje postavili smo i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, međutim ni iz ove institeucije nismo dobili konkretan odgovor.
– Tužiteljstvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit – odgovoreno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon okupljanja više od stotinu pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u petak u Višegradu, pravosudne i policijske institucije Bosne i Hercegovine nisu javno reagovale

Zločinački pokret počinio je jedne od najstrašnijih zvjerstava tokom Drugog svjetskog rata nad Bošnjacima i Hrvatima na prostoru bivše Jugoslavije, a masovna ubistva ponovili su i tokom srpske agresije na BiH od ‘92. do ‘95. godine.
Podsjetimo, u petak su se u Višegradu okupili četnici. Njih više od stotinu postrojilo se u vojnoj formaciji, a smotru su izvršili čelnici Ravnogorskog četničkog pokreta.
Ljudi u crnim uniformama, šubarama na glavama i kokardama, unijeli su veliki nemir među građane, posebno Bošnjake, koji se dobro sjećaju da su baš sa tog istog mjesta, 1992. godine, četnici krenuli u ubijanje svega što nije srpsko. I tada je bila smotra, a potom strijeljanje i privođenje nesrba.
– Ovo je vojska koja je spremna da čuva svoje teritorije i da vrati oduzete. Ovdje u našoj otadžbini ne vladaju ni Evropska unija, niti neko treći, već mi Srbi – rekao je u petak u Višegradu Jovo Vukeljić, predsjednik Ravnogorskog četničkog pokreta RS-a.
(B.P./Faktor.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar