expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Vlada FBiH preuzima inicijativu za "Hidrogradnju" Novalić želi naplatiti 419 miliona dolara od Iraka

Vlada Federacije BiH utvrdila je da irački dug sarajevskoj državnoj firmi „Hidrogradnja“ na osnovu prijeratnih poslova sklopljenih u Iraku iznosi tačno 419 miliona dolara i da još postoji velika vjerovatnoća njegove naplate.

Premijer FBiH Fadil Novalić, kako saznajemo, već je angažirao svoje savjetnike da ispitaju sve okolnosti u vezi s mogućnošću naplate ovih sredstava, što nam je jučer potvrdio i Nermin 

Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
Ukupan dug „Hidrogradnji“ iznosio je 517 miliona dolara, od čega je putem Pariskog kluba naplaćeno 98 miliona dolara.



 Naš list pisao je posljednjih nekoliko godina o ovom dugu, ali i raznim mešetarima koji su se nudili pojedincima u „Hidogradnji“ kako bi se ovaj dug uz proviziju i do 25 posto naplatio.
Nezvanično nam je rečeno da Vlada FBiH ozbiljno razmišlja da ovaj posao povjeri američkoj kompaniji koja, kako se navodi, ima najbolje reference za ovaj posao i jedina je u mogućnosti naplatiti potraživanja ove državne firme.

Iz sarajevske „Hidrogradnje“ posljednjih godina su tvrdili da dugova više nema, ali iz sindikata upozoravaju da se taj dug ustvari krije i gura pod tepih kako bi se pojedinci dočepali tog novca putem bjelosvjetskih mešetara.


/ M. Aš /Avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar