expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 7. prosinca 2015.

Sedam upečatljivih izjava Milorada Dodika na suđenju Ratku Mladiću

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, u Hagu je dao iskaz kao svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu Vojske RS-a i optuženom za genocid i ratne zločine, generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.
Dodik je, između ostalog govorio o početku rata u BiH, njegovom karakteru, konstituisanju Skupštine RS, Aliji izetbegoviću, ali i poratnim dešavanjima u našoj zemlji, Dejtonskom sporazumu, a u svom svjedočenju dotakao se i Ustavnog suda BiH.
Donosimo vam deset najupečatljivijih tvrdnji koje je tokom današnjeg svjedočenja iznio Milorad Dodik.


O ulozi HDZ-a, SDA, i SDS-a prije rata

– HDZ kao partija bila je integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donijelo mnogo turbulencija u parlamentu tadašnje BiH. Stranka demokratske akcije /SDA/ Alije Izetbegovića je takođe podržala raspad bivše Jugoslavije i samostalnost Slovenije i Hrvatske. SDS je bila za ostanak Jugoslavije i BiH u Jugoslaviji.

O vezi Jasenovca i rata u Hrvatskoj početkom devedesetih

– Srbi u BiH su se solidarisali sa Srbima u Hrvatskoj na bazi negativne percepcije iz Drugog svjetskog rata, kada je fašistički režim Nezavisne Države Hrvatske na rijeci Savi organizovao dva velika logora za Srbe, Jevreje, Rome. Prema podacima, u Jasenovcu je ubijeno 700.000 ljudi, od čega 500.000 Srba. To je kod Srba na tim prostorima bila snažna karakteristika u njihovom mentalitetu i strah da se to ponovo ne desi.

O Bosni i Hercegovini i narodima u njoj

– BiH nikada nije bila suverena država, a da istorijski gledano, gotovo nikada nije bilo moguće usaglasiti stavove tri konstitutivna naroda u BiH. Ta tri naroda nikada u historijski važnim trenucima nisu bila na jednoj strani, nego su uvijek bila na podijeljenim istorijskim ulogama, u pravilu suprotstavljenim i neprijateljskim.

O Patriotskoj ligi

– Ptriotska liga je bilo oružano krilo SDA, čija se uloga kasnije vidjela u mnogim događajima. Prva žrtva rata u Sarajevu je otac mladoženje na srpskoj svadbi, a što je uznemirilo cijelu srpsku zajednicu. Nakon toga, desile su se i aktivnosti `patriotske lige` na području Bosanskog Broda i na drugim mjestima gotovo u seriji.

O referendumu za nezavisnost BiH

– Taj referendum održan je posljednjeg dana feruara i 1. marta i na njega su izašli isključivo Bošnjaci i Hrvati i statistički ih je bilo 64 odsto. Velika većina glasala je za odluku o proglašenju samostalne države. Ta odluka nije uvažila ustavni princip o potrebi da se za statusne promjene obezbijedi dvotrećinska većina.

O etničkom čišćenju

– Tako nešto nije bilo ni usmeni ni pisani plan. Čak je bilo pokušaja da se u rad Narodne skupštine Republike Srpske uključe predstavnici Bošnjaka sa prostora Krajine. Danas mogu reći da sam potpuno uvjeren da politika tog vremena nije bila politika etničkog čišćenja

O Aliji Izetbegoviću

Alija Izetbegović je nastojao da se lažno predstavlja. On je uveo narod u rat i nastojao je ostvariti dominaciju Bošnjaka na cijeloj teritoriji BiH. Danas kao posljedicu imamo majorizaciju prije svega Hrvata u BiH i pokušaj da se to nametne Srbima.
/fokus/

Nema komentara:

Objavi komentar