expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 2. prosinca 2015.

PIC bez Rusije: Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati, referendum ugrožava suverenitet BiH

SARAJEVO – Visoki predstavnik Valentin Incko rekao je danas da su se članice Upravnog odbora Vijeća za inplementaciju mira složile, izuzimajući Rusiju, da se “odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati jer je Ustavni sud dio Dejtonskog sporazuma odnosno njegovog aneksa 4, što su 1995. u Dejtonu potpisali predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka”.
Što se tiče referenduma u Republici Srpskoj, mišljenje PIC-a je da nijedan entitet po Ustavu ne može provesti referendum za institucije koje su iznad njega, jer bi to ugrozilo suverenitet i integritet BiH koji su se obavezale da će štiti članice upravnog odbor PIC-a. Rusija je u toj tački kominikea sa dvodnevne sjednice PIC izuzela svoj glas.
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podržao je nastojanja BiH da provede reformsku agendu, javlja novinar “Nezavisnih” sa pres konferencije u OHR-u.


U toku pres konferencije došlo je do žestoke rasprave između novinara iz RS i Incka. 
Novinari su pitali kojom i čijom odlukom su strane sudije I dalje u Ustavnom sudu BiH kada u Dejtonskom Ustavu piše da će ostati pet godina, a prošlo je 20.
Incko je rekao da su tim sudijama političari produžili mandate, dok su novinari insistirali da objasni kada se to dogodilo i koji političari su produžili mandate.
Incko je odgovorio da će provjeriti i javiti na šta je jedan od novinara kazao da se “dobro zna da su ustavne sudije same sebi produžile mandate”.
Uskoro opširnije...
/N.N/

Nema komentara:

Objavi komentar