expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 30. prosinca 2015.

Komisija za obrazovanje zadovoljna prijedlogom budžeta za 2016. godinu


Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade danas je između ostalog raspravljala o prijedlogu budžeta TK za narednu godinu. Rasprava se odnosila na dio sredstava određen za obrazovanje. Istaknuto je, da pored toga što je budžet opterećen izdacima uposlenih u institucijama kulture i obrazovanja, pomaka u odnosu na ovu godinu ima,  naročito u kapitalnim ulaganjima.

U Komisiji za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, zadovoljni su činjenicom da u narednoj budžetskoj godini imaju nešto, što prema riječima, predsjednika komisije, nisu imali prethodnih godina. Naime, u prijedlogu budžeta za narednu godinu, predviđena su kapitalna ulaganja od pola miliona KM   u osnovne i srednje škole te 600 hiljada KM za ulaganje u visoko obrazovanje. 

Moramo vidjeti da je budžet dodatno opterećen izdacima uposlenika, kako u institucijama kulture tako  i u institucijama obrazovanja i kada sagledamo kompletnu situaciju na području TK i budžet za 2016. godinu, mi kao komisija moramo kazati da imamo nešto što je pomak u odnosu na prethodnu budžetsku godinu, kazao je Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade TK

Istaknuto je i da su u dijelu prijedloga budžeta koji se odnosi na obrazovanje i kulturu, stavke za subvencioniranje ishrane za studente koji studiraju na drugim Univerzitetima iznose oko 270 hiljada KM. Za sport su predviđena sredstva od 400 hiljada KM. Komisija je pored toga, razmatrala i informacije o raspisanim dvopredmetnim konkursima za zaposlenje nastavnom kadra u ovoj školskoj godini.

/RTVTK/

Nema komentara:

Objavi komentar