expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 12. prosinca 2015.

Dodik: Ako mi SIPA pokuca na vrata, neće moći ući




Državne policijske agencije duže vrijeme istražuju pojedine političare iz Republike Srpske. Opozicija u RS tvrdi da iza prekida saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH zapravo stoji strah od hapšenja. Među onima koji su pod istragom su Zoran Tegeltija i Milorad Dodik.


Državne institucije BiH privele su kraju istragu protiv ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije. Tegeltiju su u Banja Luci ispitivali državni tužioci zbog sumnji i više krivičnih djela. Da su brojne istrage pri kraju potvrdio je i ministar sigurnosti.
“Sud i Tužilaštvo će završiti neke istraga ali se radi o ozbiljnim krađama ogromnih suma novca”, rekao je Mektić.
Zoran Tegeltija umiješan je u više afera u Republici Srpskoj. Među poznatijim je slučaj Balkan Investment banke, sadašnje, Banke Srpske. Ova banka bilježi ogromne gubitke, a godinama se preko nje prao novac. Sve to u vrijeme dok je Tegeltija ministar finansija.
Pomenuti Birač je jedna od najvećih afera. Litvanci su iznijeli milijardu maraka iz ove firme, a Tegeltija, zajedno sa aktuelnom premijerkom Željkom Cvijanović, predstavljen je kao neko ko je otkrio kriminalne radnje. A zapravo istraga o tome da li je vlast u Banja Luci, uključujući i ministra finansija, znala za pranje novca nikada nije završena. Tegeltija je zajedno sa Zoranom Stevanovićem lobirao da Gordan Pavlović sklopi ugovor sa Litvancima i tako preuzme Birač.
Bobar banka do danas je ostala misterija. Šteta nastala likvidacijom banke procjenjuje se na 250 miliona maraka, a još se krije i gdje je nestalo deset miliona maraka iz ove banke.
Robna kuća Boska Banja Luka, prodana je Draganu Đuriću. Boska je nagomilala dugove u višemilionskim iznosima, ugovor o privatizaciji je nestao, a umjesto da Boska vrati dug, Republika Srpska je kupila obveznice robne kuće za 15 miliona maraka.
Andrićgrad Emira Kusturice poznat je po brojnim finansijskim intervencijama Vlade Republike Srpske, a pitanje je koliko duga prema državi Andrićgradu je progledano kroz prste. O svim ovim aferama upoznate su nadležne nstitucije.
Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da istražioci rade na određenim predmetima, u kojima se pominje i Zoran Tegeltija. U interesu istrage, kažu, ne mogu otkrivati detalje, niti davati komentar. A komentar je dao Milorad Dodik, koji je rekao da će SIPA biti spriječena ukoliko pokuša ući u institucije Republike Srpske, ali nije precizirao na koji način.
Još ranije, Dodiku je na N1 postavljeno slično pitanje.
Šta ako Vam na vrata pokuca SIPA?
“Neće mi pokucati. Gdje da mi pokuca? Nek pokucaju, neće moći ući. Mene čuvaju. Ja sam predsjednik. Znaš li ti šta kod Srba znači predsjednik, jesi li ti normalan?”, govorio je tada Dodik.
I Milorad Dodik je pod istragom, i to istih institucija sa kojima je Republika Srpska prekinula saradnju. Neke od njih su afere kilogram zlata i vila u Beogradu,javila je N1.

Nema komentara:

Objavi komentar