expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 4. prosinca 2015.

NAJNOVIJE ČINJENICE: Bosna postaje evropski Kuvajt… Nafte u BiH ima i učinit će nas bogatim…

Naftna kompanija Shell, u skladu s Federalnim zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte, iskazala je interes za pregovore o koncesiji područja Dinarida. Rezultat je ovo dvogodišnjeg Shell-ovog istraživanja mogućeg postojanja nafte u Federaciji, koje je dokumentirano kako bi bilo predočeno i drugim kompanijama.

Iz dokumentacije je jasno vidljivo da su rezerve nafte neupitne na području Tuzlanskog bazena i procijenjene su na oko 200 do 300 miliona barela. No, zakonski nije moguće da jedna kompanija dobije koncesiju za cijelo područje Federacije.

Međutim, Shell se ipak opredijelio da pregovara o koncesiji za Dinaride i to je taj optimizam jer jedna tako velika i respektabilna kompanija, koja godišnje ulaže oko pet milijardni eura za istraživanje se opredjelila za Dinaride, a ne za Tuzlanski bazen gdje nafte ima“, ističe Erdal Trhulj, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Vlada Federacije provest će konkurs za izbor konsultanta koji će pregovarati sa Shell-om. Početkom naredne godine očekuje se početak pregovora o dodjeli koncesije. Na području Dinarida četiri od pet elemenata koji ukazuju na postojanje naftnih zaliha su ispunjeni.



„Postoji geološka struktura gdje su se kroz historiju formirala ležišta nafte, postoje naftni bazeni i naftni pokrovi. Znači, svi oni elementi koji su neophodni postoje. Fali peti, a to je da se naprave bušotine i da se to potvrdi“, tvrdi Trhulj.

Zalihe nafte na području Dinarida mogle bi se nalaziti na dubini između četiri i osam hiljada metara.

„I to je otprilike ista geološka struktura koja je na jugu Italije i koja je u Albaniji. Nafta se u Italiji već eksploatiše u velikim količinama, a u Albaniji je nedavno također pronađena nafta“, zaključuje ministar Trhulj.

Upravo je Shell našao naftu u Albaniji. Ovi projekti određuju stratešku budućnost BiH za narednih nekoliko desetina godina, kategoričan je Trhulj. Ekonomski efekti od naftnih ležišta u BiH mogli bi biti vidljivi dvije do tri godine nakon početka radova i to kroz prihod od koncesije na naftu, ali i kroz prihod od povećanih poreza. Zbog toga je resorno ministarstvo zatražilo od Federalnog ministarstva finansija da se uradi nova fiskalna politika, jer su porezi u BiH na dobit deset posto, što je nizak postotak, jer sve zemlje koje vrše eksploataciju nafte imaju porez na eksploataciju nafte i do 50 posto.

/Cik/

Nema komentara:

Objavi komentar