expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 6. svibnja 2015.

Uhapšeni u RS-u zbog isticanja zastava Republike BiH u svadbenoj koloni


Policija u Gradišci, u koordinaciji s Okružnim tužilaštvom Banja Luka, izvršili su kriminalističku obradu četiri osobe - F.S.(1986.), S.S.(1988.), J.T.(1994.) i S.Ž. (1990.) svi iz Gradiške, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Više osoba, među kojima su i maloljetnici, saslušani su u ponedjeljak u prostorijama policije u Bosanskoj Gradišci, jer su u svadbenoj koloni 2. maja istaknuli zastave Republike Bosne i Hercegovine, obilježja pod kojim je naša zemlja međunarodno priznata.
Naš sagovornik, jedan od onih koji su morali u ponedjeljak javiti u policiju radi saslušanja, kaže kako ih se tereti za isticanje zastave Armije RBiH, odnosno za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

 Prijatelj mi se ženio u selu Orahova, na području Bosanske Gradiške. Radi se o selu u kojem živi većinsko bošnjačko stanovništvo. U svadbenoj koloni mi smo kroz prozor automobila imali istaknutu zastavu Republike BiH, a ne kako se tvrdi zastavu Armije BiH. Ne znam šta se desilo, vjerovatno je to neko prijavio policiji ili šta se već dalje dogodilo. Policija je došla u ponedjeljak u selo, pretresli su tri kuće, a kasnije su nam naložili da odmah dođemo u Centar javne bezbjednosti, gdje su nas cijeli dan zadržali na ispitivanju. Tokom tog razgovora u policiji konstantno su pokušavali da nam nametnu priznanje da se radilo o zastavi Armije BiH – kaže za Faktor.ba jedan od saslušanih učesnika svadbene kolone.
Kaže kako je policija odmah po dolasku pred njegovu kuću saopćila zbog čega su došli, obavijestili njegove roditelje o dolasku, jer su roditelji u to vrijeme bili na poslu, a potom su izvršili pretres i uzeli zastave.
– Imali smo u koloni tu jednu zastavu RBiH, ona je bila kod mene u automobilu. Kada je policija došla na vrata mi smo tu zastavu pokazali i predali njima, a potom su oni izvršili pretres kompletne kuće. Iz kuće nisu ništa uzali, osim te zastave RBiH, ali i zastave Armije BiH koju mi jesmo imali u kući, ali je nismo isticali u svadbenoj koloni. Zastava Armije BiH je, tako da kažem, lična uspomena, imam pravo držati je u svojoj kući. Mnogi imaju u svojim kućama fotografije Ratka Mladića, ili kokarde, ili nešto treće, a to se ne može ni porediti- kaže naš sagovornik.
Iako se u zvaničnim informacijama iz MUP-a RS navodi da su saslušani F. S. (1986), S. S. (1988), J. T. (1994) i S. Ž. (1990)., naš sagovornik tvrdi da je njih u policiji bilo osmero, među kojima je bilo i maloljetnika. U policiji su saslušavani od podneva do večernjih sati.
Pretresi kuća, vozila i drugih objekata osoba koje su saslušavane su izvršeni na osnovu naredbe Osnovnog suda Gradiška. Nadležnom tužilaštvu protiv saslušanih osoba bit će poslan izvještaj zbog izazivanja nacionalne netrpeljivosti, a protiv jedne osobe će biti upućen i izvještaj zbog nezakonitog držanja oružja, koje je navodno pronađeno u njegovoj kući prilikom pretresa.
/faktorba/

Nema komentara:

Objavi komentar