expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 14. svibnja 2015.

Sudija dobio buran aplauz i pozdrave publike nakon što je Mihailovića proglasio neosuđivanim

Predsjednik tročlanog sudskog vijeća, koje je danas rehabilitiralo Dražu Mihailovića, sudacAleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.
Na ovu odluku, sukladno Zakonu o rehabilitaciji, ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna, javlja Fena.
Sudac Trešnjev rekao je da je presuda Vrhovnog suda FNRJ, u dijelu koji se odnosi na Mihailovića, proglašena ništavnom, kao i da su ništavne sve njezine pravne posljedice, pa i one koje se odnose na imovinu.
"Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim", rekao je sudac Trešnjev, poslije čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.
Detaljno obrazlažući odluku o rehabilitaciji, sudac Trešnjev je istaknuo da je sud utvrdio kako postupak protiv Mihailovića nije bio fer i korektno proveden uz poštovanje prava okrivljenih, kako po standardima današnjih prava, tako i ondašnjih.
"Pored toga što nije imao fer postupak, protiv Mihailovića je postupak bio politički obojen što jasno proizlazi iz činjenice da su se predstavnici izvršne vlasti miješali ne samo u sam tijek postupka, već su sudjelovali u donošenju ključnih odluka i meritorno odlučivanje", rekao je sudac.
Sud je utvrdio da je sporna presuda donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga, naveo je sudac i podsjetio na prepisku visokih komunističkih dužnosnika Đilasa i Rankovića o tome kako će se postupak voditi, treba li suđenje biti javno ili tajno te kako će izgledati optužnica.
Prema riječima suca Trešnjeva, utvrđeno je i da su branitelji tokom cijelog suđenja uspjeli samo pet puta kontaktirati Mihailovića i to "u prisustvu organa vlasti što govori o tome koliko je sud ometao postupak".
Sudac Trešnjev je istaknuo da sudsko vijeće nije bilo nadležno da baviti se utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka je li Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne.
To, kako je kazao, poslije ovoliko vremena i nije bilo moguće učiniti
Nadležnost ovog veća iscrpljuje se u tome je li Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje, odnosno je li sudska odluka donesena iz političkih i ideoloških razloga", naglasio je sudac.
n je napomenuo da i predmet ovog postupak nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta ili Oslobodilačke vojske u otadžbini, jer je to je već djelomično učinjeno Zakonom i Uredbom, već zakonitost provedenog sudskog postupak protiv Mihailovića.
Objavljivanje presude pratio je veliki broj medija i publike, tako da je velika sudnica Palače pravde bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a oni koji nisu uspeli ući ispred zgrade su pjevali ravnogorske pjesme, noseći zastave i druga obilježja.
U publici su, među ostalim, bili princ Aleksandar Karađorđević, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, pripadnici ravnogorskog pokreta, Obraza, Žene u crnom, i drugi zainteresirani, među kojima je bilo i onih u narodnim nošnjama, kao i sa četničkim obilježjima.
Radiosarajevo.ba

Nema komentara:

Objavi komentar