expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 14. svibnja 2015.

Hrvatska: Četnici na strani zla


Zagreb -- Hrvatska vlada oštro je osudila odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića i ocenila da je ona pogrešna i neprihvatljiva.



"Vlada Hrvatske oštro osuđuje takvu reviziju istorije, jer je četnički pokret na čelu s Dražom Mihailovićem bio na strani zla i nepravde, sarađivao je s fašističkim i nacističkim snagama, poražen je u Drugom svetskom ratu i te činjenice ne može promeniti nikakva sudska odluka", navodi se u saopštenju Vlade.
U saopštenju se ističe da je "rehabilitacija ratnih zločinaca u suprotnosti s vrednostima antifašizma, demokratije i saradnje na kojima se temelji moderna Evropa". 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je ranije tokom dana da je neugodno iznenađena odlukom suda i da kao predsednica Hrvatske najodlučnije osuđuje svaki pokušaj istorijskog revizionizma. 

"Ta presuda ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta, počinjena u saradnji s nacistima i fašistima tokom Drugog svetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživeo svoj potpuni poraz u Drugom svetskom ratu, ali i pre 20 godina u agresiji na Hrvatsku", navela je Grabar-Kitarović u pisanoj izjavi medijima.

Odluku beogradskog suda oštro su osudili brojni hrvatski političari, i vlasti i opozicije, koji su ocenili da takva odluka može loše da utiče na normalizaciju odnose dve države. 

Sudsku odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića kritikovala su i hrvatska antifašistička udruženja. Savez antifašističkih boraca i antifašista ocenio je da ona predstavlja direktan čin istorijskog revizionizma i negira karakter, kao i moralni izbor istinske antifašističke borbe koju su narodi bivše Jugoslavije zajednički vodili protiv okupatora i domaćih kolaboracionista, među njima i četnika.
/Beta/

Nema komentara:

Objavi komentar