expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 7. svibnja 2015.

Akcija Tužilaštva BiH u borbi protiv korupcije UZIMAO MITO Uhapšen pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK-a

Dužnosnik u izvršnoj vlasti Bosne i Hercegovine uhapšen je zbog uzimanja mita, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Sprovedena je opsežna i detaljna akcija u borbi protiv korupcije, u okviru koje je uhapšen Bahir Imamović, pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona. Lišenje slobode izvršili su policijski djelatnici SIPA. Navedeni osumnjičeni je uhapšen prilikom primopredaje dara u iznosu od 10. 000 KM, od ukupno 30.000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika preduzeća "Tuzla-kvarc" Tuzla. 




Osumnjičeni je tražio navedeni iznos kako bi kao pomoćnik ministra, zloupotrijebio svoje ovlasti i proveo proceduru u kojoj bi navedenom preduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona.
Osumnjičeni je u više navrata realizirao kontakte s predstavnikom preduzeća, od kojeg je tražio da podigne kredit u iznosu od 30. 000 KM i da novac osumnjičenom, kako bi zauzvrat bila neometano realizirana procedura za dobijanje koncesije.
Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH u borbi protiv korupcije i koruptivnih krivičnih djela i predstavlja primjer dobro provedene i realizirane istrage u kojoj su prikupljeni detaljni i neoborivi dokazi o procesu traženja i predaje dara u svrhu zloupotrebe službenog položaja i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.
Tužilaštvo BiH ima nulti stepen tolerancije prema korupciji i najavilo je odlučnu borbu protiv svih oblika koruptivnih krivičnih djela, naročito onih koja uključuju zloupotrebu službenog položaja za ostvarivanje nezakonite imovinske koristi.
Ovakve akcije bit će realizirane u budućnosti u pravcu uspostave vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije u BiH.
- Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u okviru akcije kodnog naziva "Kvarc", izvršili pretres jednog objekta na području Tuzle, službenih prostorija koje koristi osumnjičena osoba, kao i putničkog motornog vozila, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, dok je prilikom pretresa osumnjičene osobe pronađen i privremeno oduzet novčani iznos od 10.000 KM. Osoba lišena slobode  privedena  je u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njenom daljem statusu - saopćeno je iz SIPA-e.

Vlada TK podržava rad istražnih i pravosudnih organa BiH

U povodu današnjeg hapšenja pomoćnika ministra industrije, rudarstva i energetike Tuzlanskog kantona, oglasila se i Vlada TK s osnovnom porukom da podržava rad svih istražnih i pravosudnih organa u BiH.
- I u proteklom periodu više puta smo i u saopštenjima za javnost pozivali nadležne institucije da ažurnije rade na istraživanju, dokumentovanju i sankcionisanju svih potencijalnih krivičnih djela, bez obzira o kome se radi i u kojoj društvenoj sferi su djela počinjena. Kada su ovaj, ali i drugi slučajevi u pitanju, Vlada će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako bi pomogla istražnim organima da utvrde sve činjenice i rasvijetle okolnosti događaja – saopćili su iz Vlade TK
 

/avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar