expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 19. veljače 2015.

Zdravstvo u Kantonu Sarajevo – Umri ili idi kod privatnika

Bilo da treba da rodite novi život, izliječite grip, vakcinišete dijete ili uradite ozbiljne ljekarske testove u nekoj od zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo čeka vas isto, rasulo!
Liste čekanja, redovi, neuki doktori, bezobrazne medicinske sestre, portiri koji se ponašaju kao direktori, nedostatak osnovnih medicnskih pomagala, reagensa, lijekova i KORUPCIJA.


Zdravstveni su radnici, čast izuzetcima, pri vrhu najkorumpiranijih zanimanja u BiH po svim istraživanjima. Rame uz rame sa političarima, policajcima i profesorima na fakultetima.
Razlozi zbog kojih je stanje u zdravstvenim ustanovama najblaže rečeno haotično mogu se tražiti i u izuzetno uspješnom privatnom sektoru koji grašanima po nimalo niskim cijenama nudi vrhunske uslove za liječenje. Poliklinike i privatne ordinacije niču kao gljive. A jeste li nekad čuli da je neko popravio zub u javnim ustanovama? Rijetko.
Paralelno doktori za KCUS-a otvaraju svoje ili rade za tuđe privatne ordinacije i zarađuju ogroman novac. Od samog starta ne štima. Tim je ljekarima u interesu da se što više pacijenata liječi privatno jer iz tih izvora zarađuju višestruko više nego kao uposlenici javnih ustanova. Oni će vam sami preporučiti bolju i kvalitetniju uslugu.
Ljekari su i pod strašnim uticajem farmaceutskog lobija. Bilo bi zanimljivo pročitati koliko to antibiotika popijemo po glavi stanovnika. Sigurno da takvih statistika nema ni u jednoj uređenoj evropskoj državi. Da su bar lijekovi domaći, pa da naše kompanije profitiraju od našeg pogrešnog liječenja. Najčešće vam propisati lijekove inostranih farmaceutskih kuća. Procenti su veći.
Katastrofalno stanje začudilo je zastupnicu u vladi KS ;


Reagensi koji su u dosta slučajeva presudni u dijagnosticiranju teških oboljenja na DIP-u ne postoje. Odmah na šalteru dobijete upustvo od portira (koji u većini slučajeva žare i pale po ustanovama) da idete kod privatnika i platite 180 km! Ako nemate te pare izvolite umrijeti.
Otkud privatnicima reagensi? Kako ih oni uspjevaju nabaviti?
Doktori u FBIH imaju prosječnu platu od 1300 km. Pogledajte vozni park ispred zdravstvenih ustanova. Otkud im automobili od 150 hiljada maraka? Tajna je u privatluku i korumpiranosti.
Da bi se ovaj kratak osvrt pretvorio u pravu analizu potrebno je ispisati stotinjak stranica. Materijala je na pretek.
Ispred ¨košarkaške¨ nove vlade KS u kojoj je i političarka koja se šokirala ponašanjem i situacijom na DIP-u težak je zadatak. Uređenje zdravstvenog sistema.
Da li će ikad doći dan da će u ovoj zemlji ljudi ići kod ljekara bez kesa i koverti, samo sa knjižicom?
Da li će se ikad cjeniti rad one manjine poštenih doktora koji se svojim poslom bave iz najhumanijih razloga.
Kada će bebe sa porodilišta izlaziti bez MRSA-e?
Hoće li žene na mamografiju čekati 6 mjeseci i u narednom periodu?
Do kada će nas kljukati antibioticima (pa i bebe od 6 mjeseci) bez vađenja ijednog nalaza?
Političari kakve mi poznajemo, šokirani ili ne, nisu spremni da se bore sa ovakvim javašlukom, dapače oni su ga i napravili. I oni su, kao i uvijek, dio tala, dio igre. I njima se kao i uvijek sječe dio kolača.
Vojnu bolnicu dobije SDA, Koševo SDP, porodilište neko treći… i nema kraja njihovoj sreći.
Kako smo glasali, tako smo i zdravi. Sami biramo kako da umiremo.
/telal/

Nema komentara:

Objavi komentar