expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 21. veljače 2015.

Računarski pretresi će pokrivati cijeli svijet?

Google ocjenjuje da je riječ o promjeni koja ugrožava pravila o privatnosti i smatra da bi pitanje trebalo da razmotre američki predsjednik i Kongres
SAD pripremaju “sitnu” izmjenu u proceduralnim pravilima koja može omogućiti saveznim sudijama da izdaju nalog za pretres u bilo kom dijelu svijeta u slučajevima koji su povezani sa računarskim tehnologijama i mrežama, piše portal posvećen informacionim tehnologijama “NeoWin.net”.


Predložena izmjena federalnog pravila o kaznenim postupcima 41, koju ne moraju odobriti ni predsjednik, niti Kongres, omogućit će “udaljeni pristup” i pretragu elektronskih medija za pohranu podataka ako je njihova fizička lokacija “prikrivena tehnološkim sredstvima”.
Obično je saveznim sudijama zabranjeno izdavanje naloga za pretres izvan svog okruga, uz nekoliko izuzetaka, ali ova promjena bi mogla biti primijenjena na slučajeve koji se odnose na računare i mreže.
Kompanija Google je na svom blogu osudila izmjene, upozorivši da će “predloženi amandman američkim vlastima najvjerovatnije poslužiti za direktnu pretragu računara i uređaja širom svijeta”.
Google ocjenjuje da je riječ o promjeni koja ugrožava pravila o privatnosti i smatra da bi pitanje trebalo da razmotre američki predsjednik i Kongres.
/srna/

Nema komentara:

Objavi komentar