expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 4. siječnja 2018.

Poljoprivrednici dali rok vlastima do 15. januara da usvoje budžet ili će blokirati cijelu FBiH


Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH povalo je oba doma Parlamenta FBiH da što prije zakažu sjednicu i usvoje Budžet za 2018. godinu kako bi se odblokiralo plaćanje poticaja poljoprivrednim proizvođačima.
Ukoliko do toga ne dođe, poljoprivrednici iz svih kantona najavili su masovne proteste u okviru kojih će blokirati ceste i granične prelaze. Rok koji su postavili vlastima je 15. januar, a proteste bi organizovali 20. januara.

"Tražimo od Vlade FBiH da ne usvoji privremeno finanasiranje kako bi i oni osjetili kako je kada nemate plate i tražimo što hitnije usvajanje programa o novčanim podrškama poljoprivrednicima. Nadamo se da će i Strategija ruralnog razvoja u BiH biti usvojena na nivou BiH", kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Iz budžeta za 2018. godinu planirano je oko 70 miliona KM za poljoprivredu u koje je uračunato i plaćanje dugovanja poljoprivrednicima iz 2014. godine. Sada je sve obustavljeno.


"Poljoprivredni proizvođači moraju imati poticaje jer je poljoprivreda niskoakumulativna i nema prihoda. U nju se mora ulagati jer je to proizvodnja hrane. Ujedinili smo se i govorimo jednim glasom i donosioci odluka trebaju shvatiti ozbiljnost ovog posla. Samo u peradarstvu je oko 100.000 ljudi, u malinarstvu oko 60.000 ljudi, a u svim sektorima je preko 40 posto stanovništva", rekao je poljoprivrednik iz USK.

Tuzlanski poljoprivrednici koji su registrovali svoju djelatnost kao obrt u velikom su problemu jer će, zbog neusvajanja budžeta a samim time i programa novčane podrške, doći u pitanje njihova održivost.

"U TK imamo više od 16.000 registrovanih gazdinstava od čega je više od 700 osoba uposleno na svojim imanjima i plaćaju sve dadžbine državi. Ne treba dozvoliti da sa kašnjenjem usvajanja budžeta po automatizmu dođe do kašnjenja donošenja ovih programa", rekao je Suad Selimović, predsjednik poljoprivrednika u TK dodavši kako očekuje da će povećanja iznosa sredstava koji su planirani za poljoprivredu,

Također, nadaju se da će imati na raspolaganju i sredstva za kapitalna ulaganja koja su godinama izostala, a koja su ključna za poljoprivredu.

"Upozoravamo vlasti da do 15. januara imaju rok da usvoje budžet. Ukoliko do toga ne dođe poduzet ćemo drastične korake, blokirat ćemo puteve i granice, to garantujemo", poručio je Refik Hodžić iz ZDK-a.

/cwbih/klix.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar