expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 11. siječnja 2018.

Novi zakon tjera trgovce sa pijaca u Federaciji BiH



Prema izmjenama Zakona o untrušnjoj trgovini u Federaciji BiH na pijacama mogu raditi samo trgovci koji su registrovani.
Trgovci na pijacama u Federaciji BiH moći će raditi samo ako su registrovani kao obrtnici ili poljoprivredni proizvođači, vlasnici trgovačke radnje ili trgovci pojedinci.
U razgovoru sa trgovcima na pijaci u Kaknju otkrivamo veliko nezadovoljstvo trgovaca novim izmjenama Zakona. Svi oni ističu da je plaćanje poreza državi korektna odluka, ali njihovi prihodi te troškove ne mogu da pokriti.
Azizi Ahmetović, trgovkinji na pijaci, prodaja robe predstavlja jedini prihod kojim izdržava četveročlanu porodicu. Ona je iskazala veliko nezadovoljstvo novim zakonskim promjenama.


„Radim samo jedan dan u sedmici i to mi je jedini prihod. Moja mjesečna zarada nije dovoljna da pokrijem sve troškove registracije djelatnosti. Ukoliko budem prinuđena pod takvim uslovima baviti se ovim poslom, na korak sam da odustanem“, rekla je Aziza Ahmetović.
Osim Azize, većina trgovaca i trgovkinja sa kojima smo razgovarali istog su mišljenja. Uslovi koji im se nude na pijačnim tezgama su jako nezadovoljavajući. Prinuđeni su sami stvarati prostor, stolove na kojima će izlagati robu, a isti nije nadkriven. Svi oni od subote do subote na tom hladnom, otvorenom prostoru, stvaraju uslove za preživljavanje.
„Na pijaci radim već dugi niz godina i stanje nikad nije bilo gore, naša zarada je minimalna. Međutim, to je donekle i razumljivo, finansijska kriza je obuhvatila mnoge. Ovim nametima biti će ugrožen standard, ne samo u Kaknju, nego u cijeloj Federaciji“, istakla je Edina Čosić, trgovkinja na pijaci.
PREMA NOVOM ZAKONU, TRGOVAC POJEDINC ĆE NA MJESEČNOM NIVOU MORATI IZDVAJATI OKO 160 KM ZA PIO I 70 KM ZA POREZ NA DOHODAK, KAO I NOVAC ZA VOĐENJE TRGOVAČKIH KNJIGA.
“Poljoprivredni proizvođači i dalje mogu svoje vlastite proizvode izlagati na tezgama, za njih se ništa nije promijenilo. Ove mjere su usmjerene ka nakupcima koji rade ilegalno i prodaju nabavljenu robu bez ikakvog odobrenja, dakle, trguju tuđom robom, najčešće bez ikakvog porijekla. Oni koji hoće da posluju na pijaci, moraju biti registrovani”, pojasnila je u ranijoj izjavi za medije Amra Vučijak, načelnica Službe za zaštitu potrošača pri Federalnom ministarstvu trgovine.
„Smatram da dosta nas koji radimo na pijaci i na takav način privređujemo da bi ispoštovali plaćanje životnih obaveza, nije fer da nam se nameću neke stvari i zakoni za koje nisu osigurani adekvatni uslovi. Uslovi pod kojima mi radimo je čista „meraja“, nisu nam omogućili ni osnovno, kao što je toalet, moramo da se molimo po obližnjim objektima“, rekla je Saida Fatić, trgovkinja na pijaci.
Trgovci su izrevoltirani svim ovim nametima i nemoćni u borbi protiv zakona i države. Sa druge strane, zakonodavci pokušavaju stati u kraj ilegalnoj trgovini i sivoj ekonomiji. Kakav će biti krajnji ishod nametanja novog zakona i koliko će trgovci živjeti i raditi pod ovakvim pravilima ostaje nam da vidimo.
/cwbih/udar.net/DalilaAhmetović/

Nema komentara:

Objavi komentar