expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

petak, 26. siječnja 2018.

Misle da je opstrukcija kolektivnog ugovora uvod u prodaju ove firme Sindikat BH Telecoma najavljuje štrajk i proteste pred Vladom Federacije BiH


Predstavanici Sindikata BH Telecoma održali su jutros konferenciju za medije u Sarajevu u kojoj su najavili mogućnost pokretanja štrajka u ovoj kompaniji, ali i protesta pred Vladom Federacije BiH ukoliko ne dođe do hitnog potpisivanja kolektivnog ugovora sa većinskim vlasnikom.
Predstavnici Sindikata smatraju da se iza opstrukcija kolektivnog ugovora krije uvod u prodaju ove državne firme, koji bi, između ostalog kako je kazano, doveo i do otpuštanja radnika.
Poručeno je da se u pregovorima sa Vladom oko novog kolektivnog ugovora traži umanjenje plaća u ovoj državnoj firmi za 10 posto, a na što u Sindikatu ne žele pristati.
Organi Sindikata BH Telecoma donijeli su i tri zaključka u kojem traže od Vlade da hitno, a najkasnije za 15 dana imenuje drugog šefa pregovaračkog tima umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića.
- Ukoliko se vlada ne oglasi o našem zahtjevu Sindikat će u skladu sa zakonom pokrenuti štrajk u kompaniji kao i proteste pred Vladom. Ukoliko Uprava BH Telecoma usljed pritisaka sa Vladom pokuša umanjiti bilo koje materijalno ili nematrijalno pravo kod izmjene Pravilnika o radu, prije zaključenja kolektivnog ugovora, Sidnikat će početi štrajk i proteste odmah, ne čekajući reakciju Vlade - poručeno je danas.
Predstavnici Sindikata BH Telecoma, ali i predstavnici HT Eroneta Mostar, koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za medije, uvjereni su da se iza svega krije prodaja, te tvrde da im je premijer Fadil Novalić na jednom od sastanaka kazao „Mi smo bili u Engleskoj, ponuđeno nam je za jednu trećinu BH Telecoma 200 miliona KM, ali nam je to premalo“.

/cwbih/avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar