expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 24. siječnja 2018.

DANAS : Protesti ispred Parlamenta FBiH -Borci čekaju zaključke (VIDEO)



Veliki broj okupljenih je danas bio pred zgradom Parlamenta FBiH, a čuli su  se uzvici "Lopovi, lopovi"


Sindikalcima koji su za danas najavili protest u ispred Parlamenta FBiH u znak protivljenja usvajanju zakona o PIO, pridružili su se i demobilisani borci koji već mjesecima protestuju ispred Vlade FBiH u Sarajevu.
U toku je sjednica Parlamenta i na redu je informacija i analiza o stanju boračke populacije u FBiH, a ispred zgrade Parlamenta i dalje je veliki broj boraca koji uzvikuju "Lopovi, lopovi" i čekaju kraj sjednice da čuju zaključke.
12:14
Trenutno se pred zgradom Parlamenta FBiH nalazi stotinjak predstavnika demobilisanih boraca i sindikata. Oni još čekaju rezultate rasprave o zakonu o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja za FBiH, te informaciju o statusu i položaju boračke polulacije.
- Vidjećete šta će biti ako se ne ispune naši zahtjevi, kazali su predstavnici boračke populacije.
10:40
image
/ALENA BEŠIREVIĆ
Uporedo sa protestima, ali sa sat zakašnjenja počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je da oni traže usvajanjnje amandmana na novi zakon o PIO.
- Oni hoće da napune PIO fond preko leđa radnika i boraca, istakao je Bajramović.
Na pitanje da li je skup ispolitiziran zbog borbe za vodstvo u SSS Bajramovic odgovara da nije i da su i ranije reagovani.
- Pa evo došli su i borci. Da je skup ispolitiziran oni ne bi došli, naveo je Bajramović.
Kako javlja novinar Oslobođenja, ispred Parlamenta FBiH je oko 500 ljudi - oko 250 predstavnika sindikata i isto toliko boraca.
10:12
Kandidat za predsjednika Saveza samostalnih sindikata Redžo Kurić tvrdi da su ovi protesti samo predstava za javnost i da su iz sindikata imali vremena da reaguju da do protesta ne dođe.
- Zakon ima falinke, ali moglo se ranije reagovati. Predstavnici sindikata su dobili zakon na uvid i uz malo više znanja su mogli reagovati, kazao je Redžo.
10.10
image
SINDIKATI PROTEST ISPRED FEDERALNOG PARLAMENTA /ALENA BEŠIREVIĆ
Sindikat ukazuje na to da je zakon loš za sadašnje radnike iz realnog sektora koji će, ukoliko se usvoji ovakav zakon, imati niske penzije, te da se njime destimulišu i borci.
Borci, podsjećamo, imaju tri zahtjeva:
- objavu jedinstvenog registra branilaca FBiH sa jasnim naznakama koji će podaci iz registra biti dostupni javnosti
- borački dodatak za sve branioce RBiH koji na osnovu učešća u ratu od '92. do 95. nisu ostvarili nikakva mjesečna primanja ili ako su ona manja od 200 KM mjesečno.
- ukidanje ili obustavu finansiranja svih boračkih organizacija i saveza iz svih budžeta najmanje na godinu dana dok se ne pročisti registar branilaca, te provjeri zakonitost i transparentnost poslovanja svih boračkih organizacija u posljednjih 15 godina.

Nema komentara:

Objavi komentar