expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

VELIKA KLADUŠA: Umjesto riječima imami nesporazume rješavali šakama (VIDEO)

U nedjelju, 12. jula, u Gradskoj džamiji Velika Kladuša, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Enver Melkić, u 18:30 sati zakazao je 6. redovnu Izvještajnu skupštinu. Iako su se u zraku mogli naslutiti problemi, niko nije očekivao da će se deasiti velika bruka i sramota. Skupština je započela na vrijeme, prijavama i evidentiranjem prisustva. Od 66 verificiranih članova Skupštine, ovoj je prisustvovalo njih 58 te svih sedam članova Izvršnog odbora Medžlisa. Na dnevnom redu su se nalazile dvije tačke dnenvog reda: izbor predsjedavajućeg Skupštine i njegovog zamjenika do naredne sjednice, te izvještaj o radu. Prisutni članovi Skupštine su udaljili jedno lice iz džamije koje nije član a članove Izvršnog odbora zamolili da sjednu zajedno, dalje od članova Skupštine, radi moguće problematike prilikom glasanja. Sjednici je prisustvovao i Nurija Kazaferović, sekretar Bihaćkog muftijstva, a pored njega do predsjedavajućeg Melkića, sjedili su još Semir Behrić kao zapisničar i Zumret ef. Ćoragić, u svojstvu glavnog imama u Medžlisu.


U uvodnom obraćanju Melkić je pročitao obrazloženje kašnjenja prve redovne Skupštine MIZ Velika Kladuša, a koje su prisutni dobili u sazivu za sjednicu. Skupština se trebala održati do prvog marta te kasni četiri mjeseca. Melkić je, kako između ostalog stoji u obrazloženju, od sekretara zatražio sređivanje financijskog poslovanja u kojem je vidio veliki problem. Između ostalih, pojavio se veliki dug Medžlisa od 24.132,00 KM prema Rijasetu Islamske zajednice u BiH, a koji se nije pojavljivao u izvještajima za 2012. 2013. a niti u 2014. godini. U toku je procedura prepiske sa Rijasetom o strukturi i vremenu nastanka duga. Kao razloge kašnjenja sazivanja Skupštine, Melkić navodi i „plansko“ bolovanje sekretara Medžlisa te djelovanje na terenu pojedinaca, koji su nešto kasnije i potvrdili da je Melkić u pravu. –Voda je najčistija na izvoru, kazao je Melkić te pozvao članove Skupštine da se obrate za sva moguća pitanja i eventualne nejasnoće a ne da informacije prikupljaju od pojedinaca koji sve poduzimaju da naude novom rukovodstvu Medžlisa. –Od vas poštovani delegati očekujem da gledate svojim očima, slušate svojim ušima, mislite svojom glavom i da se podržavamo u dobru i samo na istini, a ne na špekulacijama, kazao je Melkić. On je delegate pozvao da razmisle kako sanirati dug prema Rijasetu, a koji nigdje nije prikazan u dosadašnjim izvještajima. Kasnije će se pokazati kako su apeli Melkića otišli u vazduh i kako nikog ne zanima dug već sasvim nešto drugo.
Nastavak sjednice započeo je a potom zapeo i stao na izboru predsjedavajućeg Skupštine i njegovog zamjenika za jednogodišnji period, odnosno do naredne sjednice.

Stvari su kod glasanja izmakle kontroli, ali planiranoj i režiranoj kontroli. Kod glasanja za dva predložena kandidata pokazala se podjela među delegatima i to ona najgora moguća. Od 58 delegata polovina je bila za jednog a druga polovina za drugog kandidata. Prvi kandidat bio je Adnan Šehić, mladi diplomirani pravnik, sekretar u KIB banci predsjednik dioničara iste. Njega je predložila „struja“ aktuelnog Izvršnog odbora. Alija Garanović, poduzetnik-zlatar, bio je kandidat „struje“ prethodnog rukovodstva Medžlisa, koje nikako ne može prežaliti svoju smjenu i gubitak pozicija. Načini glasanja i problemi mogu se pogledati u objavljenom video zapisu.
Sve poslije neuspjelog izbora (ne)bitnog i (ne)važnog predsjedavajućeg Skupštine, je cirkus i sramota koju vjerski službenici i delegati šalju u svijet. Upravo sramota i nasilništvo nad demokratijom od strane, prije svih, intelektualaca i uvažavanih vjerskih službenika, odgodila je na izvjesno vrijeme objavu ovog priloga, jer naprosto stidimo se ovakve vijesti. Niko Redakciju nije pozvao bilo šta da pita, sugeriše ili šta drugo u vezi ovog slučaja. Neugodnosti jesmo doživljavali u džamiji, upravo od intelektualaca, čiji se glasovi i reakcije vide i čuju u video zapisu. Nismo podlegli pritiscima da ne snimamo ali nismo niti napravili kvalitetne snimke, međutim jesmo one najvažnije, a što se lijepo vidi. Sa objavom smo sačekali i obraćanje Medžlisa Islamske zajednice te smo došli do obavijesti koja je poslana Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Bihaćkom muftijstvu. U istoj su detaljano opisana dešavanja, a ovaj video zapis ih samo potvrđuje i dokumentuje. Budući da nije izabran predsjedavajući, vođenjem Skupštine nastavio je Enver Melkić koji je pružio priliku ef. Osmanu Đogiću, članu Izvršnog odbora MIZ da se obrati prisutnima. Tada je na scenu nastupila demokratija kakvu vide i upražnjavaju imami Arif ef. Erdić (džemat Gornja Vidovska) i Izudin ef. Hilić (Todorovska Slapnica). Erdić je u prethodnom sazivu bio predsjednik IOM a Hilić glavni imam. Oni su fizički nasrnuli na ef. Đogića a potom je započelo naguravanje. Bila je to ružna slika po mnogo čemu. Ako ćemo po vremenu, dešavalo se to u mjesecu Ramazanu, uoči samog Bajrama, uoči iftara, u 21. stoljeću, u uslovima kada Velika Kladuša rapidno nazaduje, a pokazalo se i zaslugom vjerskih službenika. Gradska džamija – sveta kuća, nije mjesto za ono čemu smo svjedočili. Posebno je bilo ružno gledati obrazovane, mlade ljude, imame, vjeroučitelje, direktora osnovne škole i poduzetnika, koji su do jučer držali ključne funkcije upravo u Medžlisu. Bila je to tragikomična scena! Dan ranije premijer Srbije Aleksandar Vučić, je u Srebrenici dobio kamenicu u glavu a Enver Melkić plesku-šamar u Gradskoj džamiji. Oba udarca su više ružna nego bolna i zapravo šamari Islamskoj zajednici u BiH, iznutra i vlastitih redova.
Ono što je teatralno, smisleno i planirano  uradio smijenjeni imam u džematu Trnovi, Selvedin ef. Beganović, javnosti poznat kao žrtva više navodnih napada na njega, jeste prvorazredna bruka ali prije svega događaj koji bi morao zabrinuti svakog od prisutnih članova Skupštine, ali i sve građane Velike Kladuše jer, u njihovoj blizini zaista živi i radi, i djecu im odgaja siledžija. Ako pažljivo pogledate video zapis kada je Beganović svom šefu, predsjedniku IOM, odvalio plesku-šamar, uočit ćete planski nastup za publiku, koja samo što nije aplaudirala. Ućutkao je prisutne, odmaknuo ih od sebe, ponašajući se kao kabadahija, skinuo sa sebe košulju, i pravo na predsjednika Envera Melkića. Niko ništa ne poduzima, dok Beganović nije ostvario planirano. Kakvu je samo agresivnost i snagu pokazivao  Beganović, jednostavno je nevjerovatno da je više puta mogao dobiti batine, posebno one koje su se navodno događale tokom dana. Sve se vidi na video zapisu.
Iz Velike Kladuše u svijet odašiljemo još jednu ružnu sliku naše stvarnosti, a Kladuškom nazadovanju nikad kraja, i teško da će ga uskoro i biti, jer na njenom nazadovanju po istom šablonu rade civilne i vjerske vlasti. U Općinskom vijeću nema pozicije niti opozicije, a od sada je ista situacija i sa delegatima Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša.
U svojoj obavijesti MIZ Velika Kladuša, između ostalog još piše: …ovaj Medžlis nažalost spada u najnesređeniji medžlis u bihaćkom muftisjtvu, bilo da se radi o radno-pravnom statusu imama (rade na crno, duple poslove, primljeni u džemate bez konkursa, bez valjanog dekreta, a ne ispunjavaju uslove za upućivanje zahtjeva), nedefinisanju plata, regresa, korištenja godišnjih odmora, pa do rada džematskih odbora. To je počeo da uređuje i ptravno ustrojava ovaj saziv Izvršnog odbora Medžlisa, i to je osnovni problem svih dešavanja. Stanje u Medžlisu Islamske zajednice Velika Kladuša je krajnje ozbiljno i traži reagiranje i konkretnije uključivanje viših organa Islamske zajednice.
One starije vjernike-delegate i vjerske službenike koji su prisustvovali ovom sramnom događaju u Gradskoj džamiji, u kojem se nisu baš pokazali, podsjećamo na jedan sličan slučaj u cazinskoj džamiji 
/rokajba/

Nema komentara:

Objavi komentar