expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorak, 21. srpnja 2015.

Kako je uhapšen najtraženiji haški bjegunac - Radovan Karadžić a.k.a. dr. Dabić (VIDEO)

Vijest o hapšenju najtraženijeg haškog bjegunca 21. jula 2008. odjeknula je svijetom.
Svi su s nestrpljenjem očekivali da vide lice koje je "u zemlju propalo" 12 godina ranije. Novinari i javnost pomno su detaljisali, čekajući lice zločinca koji se smatrao među najodgovornijim za izbijanje rata u Bosni i Hercegovini.
Prije hapšenja, posljednji put je viđen u javnosti u Han-Pijesku, u julu 1996.

Pod tom je krinkom u Beogradu (i ponekad u Beču) živio najtraženiji zločinac ovih prostora. Bjegunac, političar, psihijatar, pjesnik... Radovan Karadžić.Kad tamo – dr. Dragan David Dabić, čiča zarastao u bijelu bradu i dugu kosu, egzotični tipus koji se bavio alternativnom medicinom, predavao o energiji "s one strane" i prodavao hamajlije i čudotvorne viske.


“Kao dete sa svojim dedom voleo je da istražuje okolne šume i planine, i mnogo vremena je provodio na obližnjoj planini Kopaonik gde je brao lekovite trave. Kao mladić otišao je trbuhom za kruhom u Beograd, odakle je prešao u Rusiju gde je na Moskovskom univerzitetu diplomirao medicinu (spec. za psihijatriju). Posle Rusije dr. Dabić je putovao po Indiji i Japanu, da bi se konačno skrasio u Kini gde je usavršio razne grane tzv. alternativne medicine, s posebnim osvrtom na kontrolu između mozga i tela, meditaciju, jogu, duhovnu prosvećenost i čišćenje, kao i kinesko bilje.”

Ovim riječima je zainteresiranima dr. Dabić a.k.a. Radovan Karadžić prodavao maglu, a vjerovali li ili ne, internet stranica o "iscjelitelju" egzistira i danas, evo i LINK. http://www.ivonazivkovic.net/dabic-sajt.htm
Na istoj stranici, među omiljenim izrekama dr. Dabića, našla se i ova: “Onaj koji ne može da se dogovori sa svojim neprijateljima je onaj koga neprijatelji kontrolišu.”
Karadžić je identitet (navodno) ukrao od farmera iz Rume - Dragana Dabića, koji se kleo "svim što postoji" da nije imao pojma kako je kopija njegove lične završila u rukama balkanskog bjegunca.
Kako je uhapšen, nikad nije do kraja utvrđeno. Njegov advokat (i nekoliko svjedoka) tvrdio je da su dr. Dabića "spengali" u gradskom autobusu. Srbijanske vlasti, pak, odbile su to potvrditi, kazavši kako je uhapšen prilikom premještanja s jedne lokacije na drugu (nisu davali više detalja).
Iako su dobro upućeni tvrdili da su u svemu ruke umiješali britanski specijalci, srbijanski funkcioneri i to su demantirali.
Srbijanski zvaničnici tvrdili su da je Karadžić uhapšen zahvaljujući praćenju mreže "jataka". No, činjenica je da je nekoliko mjeseci ranije Srbija dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom koji je bio zaleđen sve dok, kako je dogovoreno, zločinci ne budu uhapšeni. Dvije godine kasnije i nekoliko mjeseci prije hapšenja Ratka Mladića, SSP Srbije i EU je "odmrznut".
Suđenje Radovanu Karadžiću je završeno i čekamo presudu. Inače, Karadžić se Haagu predstavio kao "psihijatar, pisac i čovjek mira".
Presudu Tribunala saznat ćemo već ove godine, vjerovatno u decembru.
Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i u još nekoliko općina u BiH 1992, kao i za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Radiosarajevo.ba

Nema komentara:

Objavi komentar