expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 25. veljače 2018.

“Tražili su da postanemo Bosanci, da govorimo bos. jezikom”

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci održava se Prvi foruma dijaspore, čiji je cilj uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između RS i srpskog naroda u dijaspori.

Prisutnima se obratio i predsjednik RS Milorad Dodik.
“Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku i te dvije države funkcionišu kao dio regionalne političke, bezbjednosne i svake druge stabilnosti. Naš cilj nije nikakav sukob, nikakva destabilizacija. Naš cilj je uporna politička borba za naša prava, mjesto u regionalnim i svjetskim događajima i kretanjima. RS je zagledana u Srbiju i vezana za ono što čini Srbija. Smatramo da je to neophodno isticati. Smatramo da je potrebno ne odreći se toga jedinstva”, kazao je Dodik.
“Kvalifikovali su nas kao bosanske, hrvatske, crnogorske, makedonske, kosovske i ne znam koje već Srbe. Dio smo jedinstvenog srpskog naroda. Mi smo srbi i ne treba toga da se stidimo. Mi smo ovdje već više od stotinu godina izloženi raznim obilicima ukidanja našeg identiteta. Počelo je još sa austrougarskom aneksijom kada su nam pokušavali ovdje da naprave jednu naciju, jednu državu, jedno pismo, jedan jezik i nisu to prestali onda kada su došli visoki predstavnici tražeći ovdje da se mi identifikujemo na jedan drugi način, da naprasno postanemo Bosanci, da govorimo bosanskim jezikom, i da se zaklinjemo u državu koju nećemo”, kazao je predsjednik RS.
On je dodao da je “RS htjela državu, narod i identitet”.
“Danas je RS stabilna. Često komično zvuči kada međunarodni faktor ovdje na prostoru BiH i RS govori o kriminalu, a ne osvrće se visoke predstavnike koji su najveći međunarodni kriminalci koji su rušili legitiman međunarodni sporazum, ukidali našu autonomiju…”, naveo je Dodik na Prvom forumu dijaspore.
/cwbih/N1/

Nema komentara:

Objavi komentar