expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 22. veljače 2018.

REGIONNA 15 MINUTA OD GRANICE S BiH: Ovo je bila Titova oaza za Elizabeth Taylor, a voljela ih je i Beba Selimović


Kupari su nekada bili jugoslavenski Havaji. Luksuzno vojno ljetovalište u koje se moglo doći samo ako vam je neko u porodici bio visokopozicionirano vojno lice, zapravo je bilo ekskluzivno odmaralište još 20-ih godina prošlog vijeka, piše Express

Prvi su ovu predivnu uvalu otkrili Česi, koji su ovdje izgradili hotel nakon 1. Svjetskog rata. Hotel “Grand” je davne 1924. godine imao električnu rasvjetu, kuglanu, tenisko i fudbalsko igralište, poštu, apoteku i ambulantu.
Za ono vrijeme imali su sve što i najluksuzniji svjetski hoteli. Prema pisanju portala “pogledaj.to”, specijalizovanog za arhitekturu, hoteli su bili nacionalizovani nakon Drugog svjetskog rata, ali Tito ih je vratio Česima koju godinu nakon završetka rata.
Ipak, nisu dugo poslovali. Nakon razlaza sa Staljinom, Česima se Kupari zauvijek oduzimaju 1947. godine.
Budući da je bilo vojno odmaralište, stranci su bili rijetkost, osim ako nisu bili vrlo uvaženi gosti. A to su bili redom filmske zvijezde Yul Brynner, Elizabeth Taylor i njezin suprug Richard Burton. Planetarno slavni par dobio je najraskošniji smještaj, pa su izazvali bijes i ljubomoru tadašnje njemačke filmske zvijezde Hardy Krügera i slavnog grčkog muzičara Mikisa Theodorakisa. Naime, njih dvojica morali su se sa svojim porodicama “stisnuti” u Hotelu Galeb koji je otvoren upravo te godine.
U Kuparima su zato često odsjedali, ali i nastupali svi poznati pjevači i bendovi iz doba Jugoslavije i zabavljali goste hotela. Svake godine tamo je, naprimjer, nastupala i Beba Selimović, tada najpoznatija interpretatorica sevdalinki.


Inače puni sjaj Kupari su zapravo i doživjeli upravo u vrijeme bivše države. JNA je u uređenje ljetovališta, prema nekim podacima, uložila tadašnjih 1.000.000 dolara.
Najprije je izgrađen hotel “Gorčina” 1962., pa Gorčina 2 1968. Tu je i elegantni hotel “Pelegrin” kojeg je projektovao slavni sarajevski arhitekta David Finci i koji je otvoren 1963. godine, i bio je pravo arhitektonsko remek-djelo svog doba. Novi hotel Kupari otvoren je 1980. godine.
Hotel “Kupari” – Slobodna-Bosna.ba
Cijeli kompleks u potpunosti je uništen za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, kada ga je uništila JNA, a ostaci kamena i mramora, te svegakorisnog odnošeni su pod okriljem noći nakon rata, tokom 90-ih.
Smješteni u Župi dubrovačkoj, nadomak Dubrovnika, gotovo je nevjerovatno da čak ni četvrt vijeka nakon rata, ovo mjesto još nije pronašlo investitora koji bi mu vratio svjetski sjaj.

Piše:A.V.
/cwbih/haber.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar