expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 17. veljače 2018.

Pala Vlada TK: Mirsad Kukić uz pomoć SBB-a smijenio premijera Begu Gutića!


Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je u subotu  smjena Vlade TK i premijera Bege Gutića.Nakon okončanja rasprave, inicijativa je usvojena sa 20 glasova “za”. Suzdržano je bilo 11 zastupnika, a trojica su bila protiv. Za smjenu je glasalo 15 potpisnika inicijative za smjenu i pet zastupnika SBB-a. Protiv su bila tri zastupnika SDA, a uzdržani su zastupnici SDP-a, SBiH i dvije bivše bivše zastupnice DF-a.
Predsjednik povjereništva KO SDA Amir Fazlić isključio je iz SDA 10 poslanika koji su glasali za smjenu Vlade te uveo povjereništva u općinske odbore iz kojih dolaze ti poslanici i funkcioneri koji su ostali u Vladi, a radi se o dva ministra i to Huseinu Topčagiću (MUP) i Jakub Suljkanović (Finansije), a koji će vjerovatno u novoj Vladi TK-a biti mandatar.
“Nažalost, na sceni je jedna privatna opcija zastupnika predvođena Mirsadom Kukićem, kojoj se priključio i naš koalicioni partner. Mi zvanično koaliciju imamo sa SBB i nekim strankama još”, dodaje povjerenik KO SDA Tuzla Amir Fazlić.
“Naravno da je predsjednik Povjereništva Amir Fazlić zbunjen. Ovo nije kontra udar Mirsada Kukića. Ovo je bojaznost Amira Fazlića koji je obećao Bakiru Izetbegoviću da ima skupštinsku većinu, da ima većinu u Vladi i da će zadržati isti broj glasova kao na prošlim izborima”, izjavio je za N1 predsjedvajući Skupštine TK Senad Alić.
Posljednja dešavanja su, prema mišljenju smijenjenog premijera TK Bege Gutića, rezultat nezadovoljstva Mirsada Kukića zbog uvođenja povjereništva i njegovih ličnih interesa.˝Kalicija koja je na sceni privatna je koalicija Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića. Ona je dogovorena u Sarajevu u Avazovom tornju˝, istakao  je Gutić.
Glavni koalicioni SDA-ov partner SBB je najavio da prekida sporazum sa SDA i da će biti dio nove skupštinske većine. “Odgovorno tvrdim da nije dogovaran nikakav prelazak niti jednog zastupnika u naše redove”, poručuje Fuad Hadžimehmedović, poslanik SBB u Skupštini TK.
˝SBB prihvata odgovornost da uđe u koaliciju sa neformalnom grupom od 13 zastupnika koji odbijaju poslušnost SDA. Potrebno je da javnost zna da će ovo biti poluprivatna vlada koja je zasnovana na privatnom dogovoru i koja je dogovorena u ‘tornju'˝, rekao je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević.
˝Mi to smatramo kao SDA-ovo blato, a mi se nećemo valjati u tom blatu˝, kazao je šef Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.
Gutić je dostavio predsjedniku Skupštine TK, premijeru FBiH i Ustavnom sudu FBiH apelaciju za ocjenu ustavnosti inicijative za smjenu premijera Tuzlanskog kantona. Prema njegovim riječima, Skupština nije sazvana po Ustavu te se na hitnoj sjednici ne može smijeniti Vlada. Kako je istakao, Vlada mora dati odgovore na razloge koji su navedeni pri zahtjevu za smjenu. ˝Ulažem zahtjev ua ocjenu ustavnosti postupka zakazivanja sjednice hitnog karaktera  Skupštine Tuzlanskog kantona. jasno je vdljivo da se ovdje ne radi o zahtjevu za  smjenu Vlade Tuzlanskog kantona, nego se radi o zahtjevu za smjenu premijera TK. Poslanikom nije predviđeno da se na sjednici hitnog karaktera može raspravljati o pitanju smjene Vlade. Skupština Tuzlanskog kantona je prekršila Ustav Federacije BiH i Poslovnik o radu Skupštine TK. Tražim da u skladu sa Ustavom, premijer Federacije BiH, na prijedlog premijera TK, Ustavnom sudu FBiH dostavi zahtjev za ocjenu ustavnosti pokretanja postupka smjene Vlade˝, istakao je  Gutić.

/cwbih/tip.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar