expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

'Vrijeme je da se istraži šta je Vučić radio u BiH tokom agresije' (VIDEO)

Porodice žrtava genocida u Srebrenici ne mogu podržati inicijativu premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića da se ustanovi zajednički dan sjećanja na sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije - kazala je predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović.
Kako je navela, to predlaže politika koja je napravila da u Bosni i Hercegovini postoji more bijelih nišana, dodajući da žrtve genocida imaju svoj dan i to je 11. juli: „Suosjećamo sa svim nevinim žrtvama protekloga rata, ali Srebrenica i 11. juli je završena priča. Sud je više puta utvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid i s tim se jedino može porediti holokaust iz Drugog svjetskog rata.“



Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će predložiti svim liderima država bivše Jugoslavije obilježavanje zajedničkog dana sjećanja na žrtve u ratovima na tom prostoru. Pojasnio je da bi to bio zajednički datum kada bi se svi narodi sjećali svih stradalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.
Istaknula je da je zločin genocida počinjen i na drugim mjestima u BiH, ali da je sud dokazao da je takav zločin počinjen u Srebrenici.
„Ukoliko sud utvrdi da je i na drugim mjestima počinjen genocid mi ćemo ga poštovati bez obzira na to o kome se radilo“, zaključila je Mehmedović u izjavi za Fenu.
Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić ocijenila je licemjernom inicijativu premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića da se ustanovi zajednički dan sjećanja na sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije. Poručila je kako je ovo još jedno u nizu ruganje i ismijavanje žrtava stravičnih zločina u Bosni i Hercegovini jer takvom inicijativom, smatra Hasečić, Srbija s Vučićem na čelu želi izjednačiti žrtvu i agresora.
„Izjednačavanje se ne može dozvoliti jer su samo u Višegradu, koji je grad živih lomača, za jedan mjesec na desetak lokacija, a među najpoznatijim su žive lomače u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, bilo spaljeno 140 civila pretežno žena i djece“, podsjeća Hasečić.
Također, dodala je, ovakva inicijativa je pokušaj amnestije agresora i zločinaca te podvlači da jedini datum koji BiH i Republika Srbija mogu obilježiti zajedno je dan kada su se desile prošlogodišnje poplave.
„Došlo je vrijeme da tužilaštvo odgovori šta je Vučić tražio u BiH tokom agresije i kakvo je njegovo učešće u ratu u Hrvatskoj i BiH“, mišljenja je Hasečić.
Naš portal je već pisao o izjavama i potezima Aleksandra Vučića za vrijeme rata u BiH. Više o tome na ovom linku:

Kako je govorio Aleksandar Vučić: Ubijte jednog Srbina, mi ćemo... (VIDEO)


Ako vas zanima i kakve je priloge radio, u saradnji s Ilijom Guzinom, pogledajte ovaj video:

Radiosarajevo.ba

Nema komentara:

Objavi komentar