expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Šta bi iPhone mogao raditi sa 2 GB RAM-a?

Radna memorija je oduvijek intrigirala korisnike i zaljubljenike u pametne telefone. Da li je više RAM-a bolje?
Odgovor na to pitanje nije tako jednostavno. Današnji flagshiop Android uređaji imaju po 2 ili 3 GB RAM-a.
A sjetite se sam oprvog iPhonea. Originalni model iz 2007. je imao (samo) 128 MB RAM-a. To je tada značilo da podržava multitasking, više tabova otvorenih u pretraživaču i slično.


2009. godine je iPhone 3GS imao duplo više RAM-a, 256 MB. Tada su već postojale aplikacije na App Storeu ali telefon nije podržavao njihov rad u pozadini.
Naredne, 2010. godine je iPhone 4 imao 512 MB RAM-a. Ta memorija je omogućavala privremeni rad u pozadini, tada je to značilo da možete streamati audio, lokaciju, koristiti VoIP aplikacije i sl.
2012. godine je Apple opet uduplao radnu memoriju. iPhone 5 je imao 1 GB RAM-a. I tu je Apple stao. Uslijedili su iPhone 5S, iPhone 6 i iPhone 6 Plus, svi sa (samo) 1 GB RAM-a.
Mnogi će reći da je to malo ali Apple je proizvođač koji je zadužen i za hardver i za softver pa je samim tim iOS optimizovan dsa savršeno radi na hardveru u koji je spakovan, odn. na 1 GB RAM-a.
Nešto slično se dešavalo i sa iPadom. Međutim, najnoviji iPad Air 2 (za razliku od najnovijeg iPhonea 6/6 Plus) ima 2 GB RAM-a.
Apple je sa iOS-om uradio odličan posao pa i sa manje RAM-a njihovi uređaji rade fantastično, aplikacije se otvaraju kao da su ‘probuđene’, a ne tek otvorene, sistem je toliko funkcionalan da sve što vam treba nađete vrlo jednostavno bez potrebe da previše ‘skačete’ okolo.
Recimo, iOS radi odlično kada je konekcija dobra, stranice renda vrlo dobro i brzo, međutim, problem može nastati kada konekcija nije konstantno dobra. Najbolji primjer za to je Instagram. Upravo iz tih razloga bi više RAM-a bilo dobro.
iPhone 6 review 2

Svako prethodno povećanje RAM-a je donijelo ne samo povećanje broja piksela nego je povećana i sama funkcionalnost uređaja.
Povećanje RAM-a bi moglo značiti i multi-windows aplikacije, drag-n-drop mogućnost na iOS-u i sl.
iPhone već sada ima procesor sa dva jezgra, četiri grafičke jezgre, te koprocesor… Gotovo je sigurno da će u bliskoj budućnosti imati i 2 GB RAM-a, a vjerovatno i više.
Kada hardver postaje moćniji, tako će i softver morati pratiti i iskoristiti sve mogućnosti koje se otvaraju.

/itportal/

Nema komentara:

Objavi komentar