expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 19. kolovoza 2015.

VAŠ STAV: VOLIM DA POSJEĆUJEM NAŠA PANONSKA JEZERA..... ALI NE MOGU VIŠE DA ŠUTIM.

Pozdravljam vas i ipak odoh na naša Panonska jezera..... kupit' nove informacije... Na mail naše redakcije primili smo jedan zanimljiv stav našeg sugrađanina Envera, u nastavku saznajte o čemu se radi... Volim da posjećujem naša Panonska jezera..... ali ne mogu više da šutim. Znam da se narod ne može prevaspitati, ali moraju se uvesti neki kodeksi ponašanja, oblačenja, ..... 1. Ishrana na plaži: Zašto je dozvoljeno unositi svaku, baš svaku vrstu hrane, na jezera? 

 Za vrijeme mojih dugogodišnjih posjećivanja jezera vidio sam:- šerpe sa kuhanom hranom, što obično prati stol na rasklapanje, stolice na rasklapanje (ha, nije plaža livada!), na stolu drvena daska na kojoj je šerpa (nekada su se nosile male plinske boce na kojima se ova hrana podgrijavala!-hvala bogu, ovo više nije dozvoljeno), naravno "krpa na kocke", tanjiri keramički i escajg metalni, zdjela za salatu, čaše staklene....(ovo je frišak podatak od juče, sve ovo se može smatrati "opasnim"). 




 Hrana, naravno, miriše u velikom krugu oko "sretne porodice za ručkom".  Slijedi dovikivanje (sabiranje) članova porodice, zaboga, RUUUUČAAAAK! Onda, haj'mo u akciju priprema salate, naravno, paradajz je prezreo, pa curi, al' malo će se zatrpat' kamenicama sa plaže, krastavac miriše bezobrazno dobro, a i luk eventualno. 

A sad se haj'mo najest'......- najpopularniji proizvodi tipa: Argeta u koju se umače kifla, sudžuka koja se cijedi od masnoće na +35 stepeni, parizer koji miriše, maslenjak (kolač) sa kajmakom, ostale vrste pita, popularni smoki ......sve to kad se pojede, ide se u jezero (da se operu masne ruke)- lubenice, dinje, kako samo stanu u torbe koje se unose na plažu? Naravno, poslije ručka, kolji lubenicu/dinju (ogromnim nožem, a čime drugim)- kafa iz termoske, findžani, ima l još, daj kocku šećera..... i kafu obično prati sto/stolić (jesu bezobrazni, zabranili plinske boce - male, na kojima se crni napitak kuhao, kad je vakat)- sve manje prisutno na plaži, al ipak promakne, pivo- razni čokoladni proizvodi (čokolada, keks sa čokoladom, kifle namazane eurokremom...), neobičnog oblika na 35 stepeni, opet se čokolada sa ruku i oatalih dijelova tijela pere u jezeru, 2. Način oblačenja na plaži: Do plaže neću komentarisati, ima svega i svačega.Na plaži, pisano više puta o kupanju u odjeći koja nije primjerena. Ranije, imali smo priliku viđati ženske osobe u suknjama, koje se "napušu" kad se uđe u vodu, majicama, koje se "zalijepe" kad se pokvase, sada toga više nema, jer redari upozoravaju da je to zabranjeno. 

 Danas promaknu djevojke u teksas šorcevima (viđene u nedjelju 3 zajedno), stare žene koje preko kupaćeg nose neke pamučne šorceve/kratke pidžame.  Muški su priča za sebe. Bermude ispod koljena, skoro duge, u njima dođu, budu, kupaju se, odu..... vrlo nehigijenski. A uz to i nerijetko sumnjivo čiste patike, čarape, skidaju, ostavljaju da se prozrače.....  Druga krajnost su minimalni kupaći kostimi, bikini, pokrivaju oni sve što treba, ali žene/djevojke žele što više da pocrne, pa: skidaju bretele/tregere sa gornjeg dijela, ne bi l spao potpuno, uvrću, zavrću donji dio kupaćeg, da bude što približniji tangama...... pa halo, sve to mi gledamo i stidimo se umjesto njih.  Ovdje se mora istaći da se jezera i njihove plaže razlikuju od plaža na moru, gdje ima i skrovitih mjesta nakojima sve ovo i još ponešto rade turisti, na jezeru je sve na izvol'te, a prvenstveno se mora misliti na djecu. Zašto da roditelji moraju stalno misliti da li će im dijete vidjeti nešto neprimjereno. 3. Način zauzimanja mjesta na plaži: Naravno, doći što ranije i zauzeti: klupu, suncobran, bar 4 mjesta više nego što treba - dekom (po mogućnosti sa animal printom), napuhanim dušekom, što većim peškirima, ležaljkama, stolicama, pomenutim stolićima, torbama, papučama, japankama, patikama......

Ako se ne dođe dovoljno rano, onda prostirati gore pomenuto što bliže vašem peškiru/ležaljci, po mogućnosti preko vaših papuča/japanki, na mjesto gdje inače držite noge i ustajete da biste ušli u vodu. Da nastavim sa ponašanjem na plaži i u vodi, odlučio sam ipak da se ovaj puta ovdje zaustavim i opet kasnije javim sa novim komentarima. Naravno, biće obogaćene i sa kritikama drugoj strani - osoblju Panonike, nek' ne misle da je sve do turista. Pozdravljam vas i ipak odoh na naša Panonska jezera..... kupit' nove informacije... 
Enver 

/Kameleon.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar