expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 24. ožujka 2018.

Porodica umrlog penzionera u FBiH ima pravo na posmrtninu od 371 KM


Porodice umrlih penzionera ubuduće će imati pravo na posmrtninu u visini od 371 konvertibilne marke.
Ova novina uređena je pravilnikom o isplati posmrtnina za penzionere u Federaciji BiH, koji je usvojio Upravni odbor Zavoda MIO Federacije BiH, a sve zahvaljujući novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. marta, prenosi “Večernji“…
Ova informacija potvrđena je iz Udruženja penzionera Federacije BiH.
Primjena počela
Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine udruženja penzionera Federacije BiH, kazao je za “Faktor” kako je prvi put od završetka rata zakonski uređeno u Federaciji da porodice umrlih penzionera imaju pravo na posmrtninu koja iznosi 371 KM, koliko je prosječna penzija u Federaciji BiH.
Istakao je i kako je primjena tog pravilnika već počela.
“Kako bi ostvarili to pravo, zakonski nasljednici umrlih penzionera u Federaciji BiH trebaju se s potrebnom dokumentacijom, koja sadrži i smrtni list, obratiti u Zavod MIO nakon ukopa sa zahtjevom za isplatu posmrtnine. Zakonski rok za isplatu je 30 dana”, kazao je Omerefendić.
Objasnio je i kako porodica, ako nema dovoljno novca za pokop, može ostvariti pomoć udruženja penzionera, ali samo u slučaju ako je penzioner bio član nekog od udruženja. Riječ je o novcu prikupljenom od članarina penzionera.
“Općinska udruženja penzionera daju pomoć za pokop u visini od 300 ili 400 konvertibilnih maraka, ovisno o tome koliko su penzioneri za života uplaćivali za članarinu. Djeca mogu kada im roditelj premine sa smrtnim listom doći u općinsko udruženje kako bi im se isplatio novac za pokop od članarine”, objašnjava predsjednik Skupštine udruženja penzionera Federacije BiH.
Iz Saveza penzionera Federacije BiH dalje su istakli kako mjesečne članarine za penzionere iznose od jedne do pet konvertibilnih maraka.
Sve ovisi o udruženju kojem penzioner gravitira.


Uplata članarine
Tako će, ako penzioner uplaćuje po dvije konvertibilne marke, porodica dobiti 350 KM, a za tri KM mjesečno isplata posmrtnine iznosi 500 KM.
Iz Saveza penzionera Federacije BiH objasnili su kako je, naprimjer, u Tuzlanskom kantonuposmrtnina 800 KM jer penzioneri mjesečno uplaćuju po pet KM.
Visina posmrtnine ovisi i o broju uplata, odnosno periodu članstva penzionera u udruženju.
Tako u nekim kantonima, poput Sarajevskog, kako bi porodica ostvarila pravo na posmrtninu iz udruge, penzioner mora biti njen član minimalno godinu dana, odnosno uplatiti 12 članarina.
Ranije su iz spomenutog udruženja objasnili i kako, od dvije konvertibilne marke članarine, 80 posto ide za posmrtnine, dok ostatak ide za rad udruženja, pomoć najugroženijim penzionerima u smislu da im se s vremena na vrijeme uruči jednokratna pomoć od 50 ili 100 KM.
Također, pojedina udruženja svoje penzionere šalju u toplice.
Iz spomenutog udruženja naveli su i kako je prije rata posmrtnina bila u visini tadašnje prosječne plaće.
Prema ranije objavljenim podacima, članarinu u ovom bh. entitetu plaća više od polovine penzionera.

/cwbih/kameleon/vecernji/

Nema komentara:

Objavi komentar