expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

četvrtak, 31. kolovoza 2017.

ZASTAVA LJILJANA :Istina koju danas mnogi ne znaju .



Mora se još jednom po ko zna koji put ispričati ova istina jer danas mnogi ne znaju , a mnogi su se najednom prestali da sjećaju o zastavi ljiljana, a danas je neki bez imalo stida negiraju, neki zloupotrebljavaju, a treći prisvajaju. Jedan od najčudnijih je Uzoriti Kardinal Vinko Puljić u koga su svi do skora gledali kao u bosanskog sveca a sada od kako je postao kardinal sve manje je svetac i uzorit Božiji sluga a, sve više izdajnik roda svoga franjevačkog i bosanskog. Naime krenimo od onog dana kada su nacionalisti pobijedili na izborima i požurili da uklone tu njima mrsku socijalističku zastavu Socijalističke Republike BiH. Ideja da se historijska zastava Bosne, zastava sa ljiljanima, ozakoni kao zastave Republike BiH i njen prvi nacrt su rođeni upravo u kancelariji nikog drugog do Uzoritog Vinka Puljica, prvog kardinala Katolicke Crkve BiH, u saradnji sa Stjepanom Kljujicem, tada clanom Predsjednista Republike BiH. Grb bosankih kraljeva sa ljiljanima odabrali su upravo katolici jer je to znak kontinuiteta hiljadugodisnje drzave BiH, ali i simbol bosanskog kršćanstva Dobrih Bošnjana. Da se podsjetimo, Franjevci su sačuvali sjećanje na taj grb. Vrlo je dobro poznato da su ljiljani dio kršćanske tradicije i da je srednjovjekovna Bosna, domovina naših slavnih pradjedova, bila samostalna i autohtona kršćanska država. Istog dana kada je Skupština Republike BiH usvojila zakon o novoj zastavi, Alija Izetbegovic daje podlu izjavu na televiziji da su muslimani konačno dobili svoju zastavu. Time se podmuklo poručuje katolicima i pravoslavcima BiH da zastava sa ljiljanima nije njihova zastava i da Republika BiH po logici stvari nije njihova država.


Ima bezbroj dokaza kako je i Udbaš Ceric bio majstor u podmetanju kukavičjih jaja. Samo nekoliko dana u 2007-oj, nakon posjete uzoritog Kardinala Vinka Puljica Srebrenici i njegovog odavanja počasti žrtvama genocida na Memorijalnom centru u Potočarima i nakon sto se Kardinal ponosno slikao ispred zastava sa ljiljanima na pet jarbola na privatnoj parceli u Potočarima. To je bilo i zadnje slikanje Kardinala Puljića sa franjevačkom zastavom ljiljana. Od tada Kardinal Puljić veoma pažljivo pazi da slučajno ne bude "ufaćen" negdje ne daj Bože pod svojom zastavom ljiljana i grli grčevito šahovnicu više od bilo kojeg Hrvata da bi se eto očistio od grijeha što je smislio da historijska zastava ljiljana ponovo bude zastava Republike BiH. Ali Ceric po instrukcijama Izetbegovića nastavlja svoju hujdurmu. Na susretu sa veteranima Armije BiH poručuje da treba da čuvaju sjećanje na zastavu sa ljiljanima jer su ljiljani "muslimansko cvijeće" i da ljiljani eto možete misliti rastu oko Ćabe. Tako Cerić poruci katolicima ni pet ni šest da se eto Kardinal fotografiše pod muslimanskom zastavom i da zastava sa ljiljanima ne može biti i zastava katolika u BiH.



Ceric se pojavljuje u to vrijeme i sa izjavom da su u Jasenovcu Hrvati ubijali muslimane. Naravno, onaj ko zna istoriju NDH zna vrlo dobro da su u Jasenovcu zatvarali Bosance i druge ne zato sto su bili muslimani nego zato sto su bili komunisti, partizani ili simpatizeri Narodno-oslobodilacke borbe pod vodjstvom komunista i Tita koji su obnovili bosansku državnost i proglasili republiku BiH jednom od federalnih država SFRJ. 

U 2007 je medđunarodni predstavnik za Bosnu, Westendorp podlegao pritiscima sada već okaljenih Srba i Hrvata u Bosni da je zastava ljiljana ratna zastava i muslimanska zastava i da se mora promijeniti. On je to i uradio i zastavu ljiljana zamijenio vartinom zastavom sa zvjezdicama. Začuđuje upravo argument Srba da je zastava ljiljana ratna zastava kad jako dobro znaju da je to u stvari srednjovijekovna zastava Bosne i da su čak dva ljiljana i u sada još uvijek zvaničnom grbu države Srbije. Njih je unio u grb Srbije upravo kralj Tvrtko pri svojoj krunidbi kao znak da je i zvanično bio priznat i prihvaćen kao kralj ne samo Bosne nego i Srbije. Kralja Tvrtka više nema ali ljiljani ili kako kažu u Srbiji Tvrtkovi krinovi još uvijek krase srpski zvanični grb, ali eto u Srbijanskom grbu mogu biti al u Bosanskoj zastavi ne mogu biti ljiljani. Još je najgore što niko u vlastima Bosne u to vrijeme nije uopšte se bunio što se skrnave simboli bosanskog naroda i države pa čak ni ti Bošnjaci 93 koji sad najednom proglasiše tu istu zastavu i ljiljane svojim ličnim simbolima samo eto tobože sada više nije njihova zastava muslimana nego je zastava Bošnjaka. Gluposti do gluposti da ne mogu biti veće a i glupaci koji to tako prihvataju već decenijama.







/cwbih/S.E./

Nema komentara:

Objavi komentar